latinica  ћирилица
18/11/2018 |  15:32 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Šta je tajna dugovječnog braka Dane i Milice Stojinović?

Bračni par Stojinović, Milica i Dane, iz Tomine, kod Sanskog Mosta, proslavili su veoma rijedak jubilij - 70 godina braka. Vjenčali su se 7. novembra davne 1948. godine, a veliku godišnjicu obilježili su u krugu porodice.

Milica sada ima 88 godina, a Dane je godinu stariji. U djetinjstvu bili su komšije, mladalačko druženje preraslo je u ljubav. Vjenčali su se kada je Milici bilo 18 godina, a Danetu 19.

"Bili smo mladi, nismo se ni znali pravo zabaljati u to vrijeme, brzo smo se sprijateljili, zavoljeli i potom se vjenčali", priča Dane Stojinović.

"Njegovi roditelji htjeli su da ožene sina, a moji nisu bili baš za to, ali pošto se on meni sviđao, nisam mogla da ga odbijem", iskrena je osamdesetosmogodišnja Milica Stojinović.

Tokom 70-godišnjeg braka stekli su dva sina, četvoro unučadi i četvoro praunučadi.

Privrženi su jedni drugima i redovno posjećuju Milicu i Danu, iako žive širom Republike Srpske i Srbije.

"Tajna je njihova dobrota, mislim da je to najvažnija stvar, tolerancija, jedna širina koju posjeduju oboje", istakao je Milanko, sin Milice i Dane Stojinović.

Milica i Dane kažu da su se, kao i svaki par, znali posvađati, ali da te svađe nikad nisu prerastale u ozbiljnije sukobe.

Dane ističe da je najvažnije da se porodica voli, razumije i toleriše i dodaje se njegova i suprugina porodica poštuju i slažu.

Danina supruga Milica naglašava da je nekada u životu bila djelimično ljubomorna ali napominje da cijela porodica voli i poštuje njenog supruga, i podsjeća se na dane kada se lijepo i složno živjelo u domaćinstvu.

Tokom 70 godina braka Milica i Dane su prošli razna iskušenja – od poslijeratne neimaštine do izbjeglištva u ovom posljednjem ratu. Uprkos svemu, njihova ljubav sija istim sjajem kao i one davne, 1948. godine kada su se vjenčali.