latinica  ћирилица
18/11/2018 |  16:04 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Kako riješiti problem velikih gužvi na GP Rača?

Na graničnom prelazu Sremska Rača u Srbiji nadležni nikako da riješe saobraćajne gužve. Vozači najčešće u dane vikenda čekaju i po nekoliko sati da bi ušli u Srpsku i BiH, a rješenje vide u proširenju prelaza, odnosno u uspostavljanju više saobraćajnih traka. S tim se slažu i policajci na dijelu graničnog prelaza iz Srbije. Na bh. strani nadležni tvrde da gužve s druge strane ne utiču na protok saobraćaja na ulazu u Republiku Srpsku i BiH.
Granični prelaz - Foto: RTRS
Granični prelazFoto: RTRS

Vozači na graničnom prelazu Rača u Srbiji često su u koloni dugoj više stotina metara, na čekanje od sat i više već su se navikli.

Anketirani vozači tvrde kako je osnovni problem velikih gužvi na prelazu nedostatak većeg broja carinskih kućica, broj putnih traka za veći protok automobila, kao i veći broj čitača dokumenata koji bi ukoliko bi se povećali gužvu znatno smanjili.

U policiji Republike Srbije ističu da je vikendom pojačana frekvencija saobraćaja.

Istovremeno, policijski službenici su prema zakonu obavezni da izvrše detaljnu kontrolu lica i prevoznih sredstava što zahtijeva određeno vrijeme. Angažuju i dodatni broj pripadnika u dane vikenda.

"Problem ovog graničnog prelaza je mala propusna moć. MUP Republike Srbije je upoznat s ovim problemom i preduzeće određene tehničke mjere da bi se kontrola ubrzala, a zadržavanje vozača na prelazu smanjilo", rekao je Zoran Bojkić, pomoćnik komandira SGP Sremska Rača.

U Graničnoj policiji BiH kažu da gužve na drugoj strani ne mogu značajnije uticati na protok saobraćaja na bh. graničnom prelazu.

"Što se tiče naše strane, zadržavanja su od 10 do 15 minuta, a u slučaju većeg zadržavanja otvaramo i drugu traku. Takođe nemamo većih zadržavanja i na GP Popovi jer imamo dovoljan broj službenika", naglasio je Enver Islamović, pomoćnik komandira GP BiH u Bijeljini.

Zbog sve češćih gužvi na srbijanskom graničnom prelazu "Rača" , Gradska uprava Bijeljine uputila je dopis nadležnim organima BiH i Srbije, kako bi se, ističu, u narednom periodu, uglavnom u vrijeme praznika, izbjegle duge kolone.

A dok nadležni nešto ne učine, vozačima na ovom graničnom prelazu ostaje jedino strpljenje.