latinica  ћирилица
18/11/2018 |  18:01 ⇒ 18:02 | Autor: RTS

Linta: Hrvatska ne želi iskreni dijalog o vraćanju srpske imovine

Samo uz podršku države mogu da budu riješeni problemi sistematskog otimanja srpske imovine u Hrvatskoj, čije pravosuđe je etnički motivisano, izjavio je Miodrag Linta za "Radio Beograd" nakon odluke Hrvatske da u zakup na 30 godina da odmarališta srpskih firmi na Јadranu.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je, gostujući u emisiji Sedmica, ocijenio da Hrvatska neće iskreni dijalog o vraćanju srpske imovine, da se sjedne za sto i nađe rješenje u razumnom roku. Kaže da u Hrvatskoj nije moguće pravnim putem ostvariti ljudska, imovinska, stečena i svaka druga prava jer je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano sa ciljem cementiranja etničkog čišćenja pola miliona Srba i legalizacije otimanja imovine.

Linta podsjeća da je problem nastao u ljeto 1991. godine kada je hrvatska vlada donijela uredbu o oduzimanju imovine srpskih pravnih subjekata, i kada počinje proces davanja te imovine moćnim članovima HDZ-a.

Zagreb to radi 20 godina na osnovu apsurdne teze o agresiji na Hrvatsku, koja znači da se imovina agresorima ne vraća, već se mora oduzeti, ističe Linta.

Napominje da je problem što je to političko, a ne pravno pitanje, i ukazuje na slučajeve firmi koje su prošle sve sudske instance u Hrvatskoj i zatim očekivale da će im sud u Strazburu vratiti imovinu.

Međutim, taj sud uopšte nije htio da razmatra tužbu jer, kako su rekli, ne postoji bilateralni sporazum Srbije i Hrvatske za sprovođenje Aneksa G Bečkog sporazuma o sukcesiji.

Time je, smatra Linta, sud zauzeo politički stav hrvatske države.

Predložio je da Srbija formira Ministarstvo za Srbe u regionu koje bi se bavilo njihovim položajem, imovinskim pravima, kako fizičkih tako i pravnih lica.

Smatra da je Srbija od 2001. do 2011. godine propustila priliku da internacionalizuje pitanje srpske imovine.

Neobjašnjivo je ćutanje evropskih institucija na kršenje prava Srba u Hrvatskoj, otimanje srpske imovine i rehabilitaciju ustaštva, zaključio je Linta.