latinica  ћирилица
19/11/2018 |  10:47 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Bijeljina: U toku sedmica sudske nagodbe

U bijeljinskom Osnovnom sudu do 23. novembra održava se sedmica sudske nagodbe. Zainteresovane stranke pozvane su da se uključe u rješavanje sudskih sporova mirnim putem, radi bržeg postupka i smanjenja troškova. Sudije na svojim ročištima predočavaju strankama mogućnost i prednosti sudske nagodbe. Identifikuju predmete, pozivaju stranke i daju prijedloge za sudsko poravnanje koje se zaključuje u pisanoj formi.

Mirnim putem, u skraćenom postupku, godišnje se riješi oko 250 predmeta, jer je slabo interesovanje građana.

Sudska nagodba je kraći, efikasniji jeftiniji i jednostavniji postupak. Stranke i sud pošteđeni su dugotrajnog procesa, pribavljanja i izvođenja dokaza, odgađanja ročišta, eventualnog drugostepenog postupka i dodatnih troškova.

Za međusobni dogovor uglavnom su zainteresovane stranke u komunalnim predmetima, a u vanparničnom postupku najčešće se zaključuju poravnanja oko podjele imovine.

"U drugim postupcima smo primjetili da nema baš motivacije da se zaključuju sudska poravnanja jer advokati koji su opunomoćenici stranaka, najčešće to ne žele jer im se ne isplati finansijski. Oni u cilju odugovlačenja, osujete stranku da zaključe sudsko poravnanje, ali ima i korektnih advokata koja pristupe zaključivanju sudskog poravnanja kad su se stekli uslovi#, izjavila je Selma Šaćirović, predsjednica Vanparničnog odjeljenja Osnovnog suda u Bijeljini.

U bijeljinskom Osnovnom sudu očekuju da će u ovoj godini riješiti 90 odsto starih predmeta. Kroz projekte SOKOP i MAL u 2018. godini riješeno je oko 10.000 komunalnih predmeta. Usavršen je rad Info-pulta, redovno se ažurira veb stranica Suda, urađena je Strategija za borbu protiv korupcije, a u okviru projekta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Kraljevine Švedske, obučavaju se volonteri pripravnici za polaganje pravosudnog ispita.

Krajem godine trebalo bi da počne i proces digitalizacije arhive.