latinica  ћирилица
19/11/2018 |  13:39 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Cvijanović i Dodik položili zakletvu, Čubrilović predsjednik NSRS (FOTO)

U Banjaluci je završena konstitutivna sjednica novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske. Predsjednica Srpske Željka Cvijanović i potpredsjednici položili su zakletve, a Nedeljko Čubrilović izabran je za predsjednika Parlamenta. Zakletvu je položio i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik i Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Željka CvijanovićFoto: RTRS

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras zaključak kojim se zadužuju političke stranke da joj do 28. novembra dostave liste kandidata za Vijeće naroda Srpske i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi da na narednoj sjednici izabere do četiri potpredsjednika ove institucije.

Protiv ove odluke bili su poslanici SDS-a i PDP-a, jer tvrde da će četiri potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske koštati građane godišnje više od milion KM.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović okončao je konstitutivnu sjednicu desetog saziva parlamenta Srpske.

Konstitutivnoj sjednici prisustvovali su brojni predstavnici političkog i javnog života Republike Srpske i BiH, vjerski vjerodostojnici, predstavnici diplomatskog kora i mešunarodne zajednice, kao i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković i izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković.

16.15 - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik položio je zakletvu.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)

15.51 - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i potpredsjednici Ramiz Salkić i Јosip Јerković položili su zakletvu.

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

15.47 - Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović se zahvalio poslanicima na povjerenju i rekao da je Parlament odraz tekovine i demokratije građana.

"Dosljedno ću se zalagati za prava u Republici Srpskoj", poručio je Čubrilović.

15:40 - Nedeljko Čubrilović izabran za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Rezultati glasanja za Čubrilovića (Foto: RTRS)

15.25 - U toku je izbor predsjednika Parlamenta Srpske. Klub poslanika DNS-a predložio je Duška Ivića, a grupa poslanika iz DNS-a Nedeljka Čubrilovića. Malešević je konstatovao da su oba prijedloga kompletna i otvorio je raspravu o ovoj tački dnevnog reda.

15.21 - Poslanici položili svečanu zakletvu.

Polaganje zakletve (Foto: RTRS)

15.20 - Usvojen izvještaj Komisije za izbor i imenovanja. Izvršena je i verifikacija mandata narodnih poslanika.

14.58 - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović održaće sutra konferenciju za novinare na kojoj će saopštiti ime mandatara za sastav nove Vlade Republike Srpske.

14.32 - Predsjedavajući prve sjednice Dane Malešević dao je pauzu od 30 minuta kako bi Komisija mogla da razmotri pristigle materijale.

14.30 - Narodna skupština je izabrala Komisiju za izbor i imenovanja, koju čini predsjednik i sedam članova. Predsjednik je Igor Žunić iz SNSD, a njegov zamjenik Davor Šešić iz SDS. Između ostalih članovi komisije su Radovan Višković, Duško Ivić i Senad Bratić. Prijedlog je usvojen jednoglasno.

14.25 - Poslanici su usvojili dnevni red i konstituisano je radno predsjedništvo koje, osim Maleševića, čine tri najmlađa poslanika - Denis Šulić /SNSD/, Davor Šešić /SDS/ i Aleksandar Glavaš /DNS/.

Milorad Dodik i Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Protokolom je definisano da poslanici usvoje dnevni red, a potom pristupe konstituisanju radnog predsjedništva koje, osim Maleševića, čine tri najmlađa poslanika - Denis Šulić /SNSD/, Davor Šešić /SDS/ i Aleksandar Glavaš /DNS/.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su, uoči održavanja konstitutivne sjednice, novoizabranim narodnim poslanicima desetog saziva parlamenta Srpske dodijeljeni sertifikati Centralne izborne komisije BiH.

NSRS, novi saziv (Foto: RTRS)

Na konstitutivnoj sjednici biće izabrana Komisija za izbor i imenovanja i verifikovani mandati narodnim poslanicima, koji će položiti svečanu zakletvu, a biće razmatrana i odluka o broju potpredsjednika Narodne skupštine.

Na predloženom dnevnom redu prve sjednice je izbor predsjednika i potpredsjednika Narodne skupštine Srpske, kao i pokretanje inicijativa za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda parlamenta BiH i za izbor delegata u Vijeću naroda Srpske.

S obzirom da je krajnji rok za izbor delegata 6. decembar, parlamentrane stranke će do 28. novembra dostaviti Narodnoj skupštini Srpske liste kandidata za izbore delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i Vijeće naroda Srpske, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

NSRS (Foto: RTRS)

NSRS, novi saziv (Foto: RTRS)