latinica  ћирилица
19/11/2018 |  23:34 | Autor: B92

Van Dajk "dotukao" Nijemce u 91. minutu!

"Panceri" su odigrali su neriješeno sa Holandijom u Gelzenkirhenu 2:2 u svojoj četvrtoj utakmici Grupe 1, Lige A, UEFA Lige nacija, i sa tim bodom "Lale" idu na završni turnir kao prvoplasirani tim iz svoje grupe.

Holandija, kojoj je bio dovoljan i bod za prvo mjesto u grupi, do njega je došla u nadoknadi vremena iako je domaćin vrlo rano poveo sa 2:0 golovima Vernera i Sanea.

Ona će kao prvoplasirana na završni turnir Lige nacija jer ima sedam bodova poslije četiri odigrana meča i bolji međusobni skor sa Francuskom, koja ima isti broj bodova.

Njemačka nije imala šanse da prođe do završnog turnira, ali je na kraju meča bilo vidno da im je teško pao novi težak udarac i prosuta prednost od dva gola.

Nijemci su bili bolji protivnik tokom 75 minuta, Holanđani samo u poslednjih 15, ali domaćini nisu sve vrijeme igrali u ritmu iz prvih dvadesetak minuta. Da jesu, lako su mogli da potuku goste.

Ovako nisu uspeli da im vrate za težak poraz 3:0 prije mjesec dana. Tomas Miler je kao rezervista u pobjedi upisao i jedan rekord jer je od 65. minuta zamijenio Gnabrija i 100. put zaigrao u dresu "elfa".

Njegov tim je već u devetom minutu poveo sa 1:0. Virtuozan pas iz prve Gnabrija je na tridesetak metara od gola prihvatio Timo Verner, produžio je još koji korak i onda vrlo lijepo šutirao i savladao Silesena.

Liroj Sane duplira prednost u 20. minutu kada je dobro zalomio ulijevo i onda uz malo sreće pogodio po drugi put na meču mrežu Holandije.

Lopta se na putu do gola odbila od noge igrača "lala", skrenula i prevarila Silesena. Nijemci su do trećeg gola mogli u 40. minutu kada je Šulc centrirao, Serž Gnabri skočio, a Holanđani imali sreće jer je Gnabrijev udarac završio pored gola.

Tek u poslednjih petnaestak minuta, Holandija je počela da napada angažovanije pa je Depaj opasno zaprijetio u 77. minutu, kada se prošetao kroz odbranu rivala kroz sredinu i onda pucao u Nojerov bliži ugao.

Čuvar mreže Bajerna je odbranio, ali su "narandžasti" ipak uspjeli da postignu jedan gol u 85. minutu. De Ron je posle duge akcije dodao Promesu, ovaj je iz kaznenog prostora naciljao ugao i atraktivnim golom smanjio na 2:1.

Kerer je nakon toga slabo šutirao iskosa, iako je bio u dobroj prilici. Na sve ili ništa je krenuo selektor Holandije Kuman jer je u poslednjim minutima Virdžil Van Dajk otišao napred i "glumio" centarfora.

Ta taktika se isplatila šest minuta poslije gola Promesa i potpuni šok je nastupio posle centaršuta Holanđana koji glavom skreće Kimih na nogu Van Dajku. Defanzivac Liverpula je bio priseban, uhvatio je loptu u vazduhu i Nojer je mogao samo da se uhvati za glavu, a Holanđani da slave 2:2.

Na završni turnir su prošle Švajcarska, Engleska, Holandija i Portugal i taj turnir će se igrati od 5. do 9. juna igrati u Portugalu.