latinica  ћирилица
20/11/2018 |  08:02 ⇒ 10:42 | Autor: RTRS

Dan odluke za samoproglašeno Kosovo o prijemu u Interpol

Dan je odluke o zahtjevu Prištine za članstvo u Interpolu.

Glasanje o tom prijedlogu omogućeno je nakon što je predsjedavajući u Interpolu odbacio zahtjev Srbije i još pet zemalja-članica da skupština ukloni sa dnevnog reda izjašnjavanje o članstvu Kosova.

Kina, Španija, Kipar, Argentina i Surinam bili su uz Srbiju protiv glasanja o tom pitanju, dok se tradicionalni srpski prijatelji Rusi nisu usprotivili zahtjevu Kosova.

Srpska delegacija, poslije svega što se dešavalo prethodnih dana i nedjelja, upozorava da sve ide ka tome, da se Kosovo, preko reda i pravila, nađe među članicama Interpola.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji predvodi delegaciju Srbije na skupštini Interpola rekao je juče da je i način glasanja promijenjen, odnosno da je uvedena pauza između izjašnjavanja, kako bi se, kako je rekao, dodatno izvršio pritisak na zemlje članice da glasaju za prijedlog o Kosovu.

Posljedice prijema Kosova u Interpol bile bi dalekosežne - kraj dijaloga Beograda i Prištine, revanšizam Albanaca kroz to tijelo, ali i srozavanje ugleda Interpola, koji bi poslao poruku da je čak i međunarodna policija korumpirana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da samoproglašeno Kosovo neće postati članica Interpola i da će Srbija "pobijediti".

Vučić je ukazao da su zemlje izložene velikim pritiscima da budu uzdržane, ili da glasaju za članstvo samoproglašenog Kosova u toj međunarodnoj organizaciji, ali da se Srbija borila da to spriječi, jače nego što bi bilo ko mogao da pretpostavi.