latinica  ћирилица
20/11/2018 |  16:02 ⇒ 22:38 | Autor: RTRS

Gradiška: Opština pomogla petoricu proizvođača početnika

Opština Gradiška u okviru MEG projekta-podrške lokalnim zajednicama u oblasti ekonomije, ekologije i lokalnog razvoja, podržala je petoricu početnika u poslovanju koji se bave proizvodnim djelatnostima.

Ivan Ivaštanin prije godinu dana pokrenuo je proizvodnju CNC mašinama. Pomoć će iskoristiti za nabavku neophodnog alata.

- Dobiću opremu koja mi je neophodna za daljnje poslovanje s obzirom da sam dosta poslova odbijao, jer nisam imao čime da radim - kaže Ivaštanin.

Dragan Đukanović odlučio se da uz proizvodnju konzumne ribe i riblje mlađi ulaže u razvoj seoskog turizma i sportskog ribolova. Sredstva će iskoristiti za povećanje proizvodnje.

- Najvažniji od svega su areatori koji služe za proizvodnju kiseonika i time se poboljšava kvalitet i proces prirasta ribe i održavanja kvaliteta vode i zbog toga to je jedna od najbitnij stavki u ovoj vrsti proizvodnje - napominje Dragan Đukanović iz Trošelja.

Sredstva za podršku lokalna vlast je obezbijedila uz pomoć švajcarske vlade u okviru MEG projekta koji realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija.

- Vrijednost ovog projekta je 100.000 maraka. Pola, odnosno 50.000 maraka finasira opština Gradiška, a isto toliko i Meg projekat - poručila je Dragana Ilić, šefica Službe načelnika opštine Gradiška.

Korisnici su u nabavci neophodne opreme i sredstava za rad učestvovali sa 20 procenata vlastitih sredstava.