latinica  ћирилица
20/11/2018 |  17:04 ⇒ 21/11/2018 | 09:11 | Autor: RTRS

Svečani prijem u I. Sarajevu; Važan dan koji simbolizuje novi početak za Srpsku (FOTO)

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik priredio je svečani prijem za više stotina domaćih i stranih zvanica u Sjedištu institucija Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. Upravo tu će Dodik i provoditi najveći dio službenog vremena tokom mandata, do 2022. godine.

Dodik je zahvalio zvanicama, istakavši da je danas važan dan koji simbolizuje novi početak za Republiku Srpsku i njen narod i mir na ovim prostorima.

- Dobio sam mandat od srpskog naroda da predstavlja Republiku Srpsku u naredne četiri godine na najbolji mogući način, onako kako znam i kako umijem i sa iskustvom koje imam, kako bi odbranio njene vitalne interese - poručio je Dodik i dodao da se zalaže za mir i sigurnost.

On je ponovio da se zalaže za poštovanje izvornih Dejtonskih ovlaštenja i Ustava, te ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i viskog predstavnika.

- Zalažem se za BiH koja će biti stabilna i gdje će Republika Srpska biti vidljiva. Zalažem se da nam se vrate oteta prava. Neću izigravati formu političara koji će govoriti ono što oni hoće, već kako mi želimo. Ponašaću se u skladu sa Ustavom, nećemo prihvatiti nepravdu, jer ako je prihvatimo, ona se onda i nije desila - rekao je Dodik.

On je naglasio da dva entiteta i tri konstitutivna naroda treba da budu okosnica svih odluka i da je koncept "jedan čoovjek jedan glas" neprihvatljiv u BiH.

- Zastupaću Ustav i idem u Predsjedništvo kao čovjek izabran u Republici Srpskoj i od svog naroda. I kad to tumačim, ja ne idem nigdje, predstavljam Republiku Srpsku i to ću učiniti najbolje što mogu - poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naglasio da nikome neće nanositi nepravdu, ali da politika u BiH mora biti politika čistog računa.

- Samo ono za šta se zajednički dogovorimo biće moguće. Zalagaću se za pozicioniranje BiH u regionalnoj saradnji, ali moje djelovanje nikada neće biti protiv Srbije. To je prirodno i tako će uvijek biti. Vjerujem da je to najispravnije, jer su dobra saradnja BiH i Srbije u interesu svih - rekao je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je prisustvovala svečanom prijemu, rekla je za RTRS da je danas važan dan i da ubjedljiva izborna pobjeda Milorada Dodika pokazuje da njegova politika uživa veliku podršku građana.

Ona je poručila da Srpska ima kapacitet i da će njeni zvaničnici nastaviti da rade zajedno u cilju zaštite njenih interesa.

- Vjerujem u Republiku Srpsku - poručila je predsjednica Srpske.

Cvijanovićeva je rekla da očekuje pomake u predstavljanju interesa Republike Srpske u Sarajevu, što nije bilo moguće sa njenim dosadašnjim predstavnicima u vlasti na nivou BiH, koji su, kako je rekla, vodili uspavanu politiku. Ona je navela da će se to promijeniti dolaskom Dodika u Predsjedništvo BiH.

- On će pokrenuti mnoge stvari sa mrtve tačke. Zaokružili smo cijelu strukturu i u Novu godinu ulazimo sa jasnim strateškim ciljevima. Dodik će znati da brani Republiku Srpsku i da je predstavlja na najbolji mogući način - istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je dogovor u BiH neophodan, ali da nijedna odluka ne smije biti na štetu Republike Srpske.

Prijemu u Istočnom Sarajevu prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović i delegacija Vlade Republike Srpske na čelu sa potpredsjednicom Vlade Srebrenkom Golić.

Prijemu je prisustvovala i delagacija Srbije na čelu sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, a u delegaciji su bili i ministar pravde Nela Kuburović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica i gostiju iz Republike Srpske i BiH, među kojima je bio i proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, te predstavnici vjerskih zajednica, nevladinog sektora, akademske zajednice, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija.

U Sarajevu je prethodno održana konstitutivna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj su inaugurisani njeni članovi izabrani na oktobarskim izborima - Milorad Dodik, Šefik DŽaferović i Željko Komšić.

Nakon što im je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić uručio sertifikat kojim se potvrđuje njihov izbor na opštim izborima održanim u oktobru, Dodik, DŽaferović i Komšić  pročitali su tekst svečane izjave koji glasi:

"Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana".

Srpski član Predsjedništva, povodom stupanja na dužnost, poljubio je zastavu Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH i pročitao tekst svečane izjave, koju je i potpisao.

Tekst svečane izjave pročitali su pred prethodnim sazivom Predsjedništva koji su činili Mladen Ivanić iz Republike Srpske i Dragan Čović i Bakir Izetbegović iz FBiH.

Milorad Dodik (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Dodik je juče pred Narodnom skupštinom Republike Srpske položio svečanu zakletvu, što je bilo prvi put da jedan od članova Predsjedništva zakletvu povodom izbora u ovaj najviši kolektivni organ na nivou BiH položi pred entitetskim parlamentom.

Nakon što je svaki od novoizabranih članova pojedinačno potpisao tekst zakletve, postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost /inauguracija/, smatra se završenim.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva, sedmom po redu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to je Milorad Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva mijenja se svakih osam mjeseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Prvi saziv Predsjedništva izabran je u septembru 1996. godine, a činili su ga srpski član Momčilo Krajišnik, bošnjački Alija Izetbegović i hrvatski Krešimir Zubak.

Današnjoj inauguraciji novog saziva članova Predsjedništva prisustvovale su zvanice iz javnog i političkog života u BiH i diplomatskog kora.