latinica  ћирилица
20/11/2018 |  18:22 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Pobjeda Srbije: Stop Prištini u Interpolu!

Samoproglašeno Kosovo, nakon dva dana tenzija, na Generalnoj skupštini Interpola ipak nije primljeno u ovu organizaciju. Uprkos otvorenoj podršci i lobiranju Sjedinjenih Američkih Država, pa čak i promjeni sistema glasanja, uspjeli smo da pobijedimo velike sile koje su namjerile na Srbiju, i sačuvamo zemlju i obraz, rekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Za prijem samoproglašenog Kosova u Interpol glasalo se u dva kruga. Od 154 glasa, za prijem je bilo 76 zemalja, dok je 56 bilo protiv, a 22 uzdržane. Glasanju u drugom drugu prethodila je pauza tokom koje su delegacije izašle iz sale. Pauzu su iskoristili predstavnici SAD, Britanije i Turske da izvrše dodatni pritisak na zemlje članice.

- Ponosan sam što je tako mala zemlja, bez mnogo novca, moći u svijetu uspjela da se izbori protiv najmoćnijih sila svijeta i da pokaže koliko je vrijedno čuvati svoju slobodu integritet i nezavisnost - istakao je predsjednik Srbije.

Srbija ne smije ovu priliku korisiti za ponižavanje Prištinske strane niti onih koji su ih pomagali, stav je predsjednika Srbije. Ne međutim i šefa diplomatije, Ivica Dačić.

- Јa ne moram da budem suzdržan. Na silu su pokušali sve – i da uđu u Unesko i da se izglasaju rezolucije u SB protiv srpskog naroda, da uđu u Interpol, smatrajući da je dovoljno da velike sile napišu zahtjeve i da pošalju zahtjeve i da će sve zemlje to bez pogovora podržati - rekao je Dačić, dodajući da je Priština doživjela debakl.

Prištinskim sponzorima poručio je da je ovo velika pobjeda Srbije i pokazatelj da se više na silu ne može ništa. Rezultat glasanja pokazuje i trenutno raspoloženje prema tzv. kosovskoj nezavisnosti, kaže Dačić.

- Kosovu je nedostajalo 36 glasova, sad nek objasne svom narodu da li smo mi stvarno lagali kad smo rekli da su zemlje povlačile priznanja i gdje je sad taj spisak od 116 zemalja - kaže Dačić.

Vlada samoproglašenog Kosova optužila je, kako su naveli, "divlju kampanju" Srbije za neuspjeh u Interpolu. Američka ambasada u Prištini je saopštila da "sa ovim rezultatom svi gube".

Samoproglašeno Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtjev za članstvo u Interpolu. Interpol je prošle godine usvojio Rezoluciju po kojoj zemlje koje traže prijem moraju biti članice UN ili imati status posmatrača.