latinica  ћирилица
20/11/2018 |  22:19 | Autor: sputniknews.com

Ukrajinska književnica: "Maša i Medvjed" su oružje ruskog svijeta

Larisa Nicoj, ukrajinski pisac za djecu, nazvala je rusku seriju crtanih filmova "Maša i Medvjed" "oružjem ruskog svijeta" i zatražila da se zabrani njeno emitovanje na teritoriji zemlje.
Maša i Medo - Foto: RTS
Maša i MedoFoto: RTS

Nicojeva je podsjetila da su britanski mediji već govorili o propagandnom uticaju tog sadržaja i prema njenom mišljenju Kijev bi prvi trebalo da se oglasi povodom neprihvatljivosti emitovanja crtaća.

- Pedagozi odavno međusobno diskutuju o toj crtanoj seriji i saglasni su da ona ne treba da se prikazuje ukrajinskoj djeci, ali u medijima još nije bilo zvanične izjave povodom toga - istakla je Nicojeva u intervjuu za ukrajinski portal Obozrevatelj.

Ona je takođe napomenula da Rusija uz pomoć tog crtanog filma stvara o sebi sliku "mekane" i dobronamjerne zemlje.

List Tajms je ranije objavio tekst u kojem su kritičari rusku animiranu seriju "Maša i Medvjed" ocijenili kao element "propagande Kremlja" i instrument "meke moći" Rusije.

List je citirao riječi profesora Bakingemskog univerziteta Entonija Glisa da je glavna junakinja crtanog filma agresivna i odlučna, odnosno da se ponaša "putinovski" i da "previše toga preuzima na sebe".

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je uvijek lakše da se vidi hibridni rat u crtanim filmovima, a pri tome se ne primjećuje, na primjer, kako oružane snage Ukrajine pucaju na svoje civile u Donbasu.

- Vrlo pogodna pozicija. S jedne strane, čuvaju se vrijednosti koje Zapad čvrsto brani, odnosno "suprotstavljanje prijetnjama". Sa druge strane, kada se radi o onome što im je od koristi, onome što odgovara njihovim geopolitičkim interesima, stoji se po strani, bez kritike - naglasila je Zaharova.

Animirani film "Maša i Medvjed" trenutno na svom kanalu na Јutjubu na engleskom jeziku ima više od 4,2 miliona pratilaca.