latinica  ћирилица
21/11/2018 |  09:03 ⇒ 11:46 | Autor: RTS

Makron pisao Vučiću: Bratstvo po oružju, osnov partnerstva

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo predsjednika Republike Francuske Emanuela Makrona u kojem mu je zahvalio na prisustvu u Parizu na ceremoniji, kojom je obilježena stogodišnjica primirja u Prvom svjetskom ratu.
Makron i Vučić, arhiv - Foto: TANЈUG
Makron i Vučić, arhivFoto: TANЈUG

Makron je u pismu naveo da zna koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svjetskog rata, podnijevši strašne žrtve od više od milion i dvije stotine hiljada ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva.

- Želim da odam priznanje njihovoj borbi na strani saveznica, a posebno Francuske na Solunskom frontu, o kojem se ne tako često govori, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba - navodi se u pismu koje je dostavljeno Kancelariji predsjednika Republike Srbije. 

Makron je napisao da želi da predsjednik Aleksandar Vučić i srpski narod budu u potpunosti uvjereni u njegova zalaganja da se ukaže čast i oživi ovo sjećanje, kao što će to zajedno učiniti prilikom njegove posjete Srbiji 5. i 6. decembra ove godine.

- Izražavam želju da obilježavanje bratstva po oružju naših dviju zemalja i žrtve naših vojnika posluže kao osnova za novo zajedničko nastojanje naših dviju država u okviru strateškog parnerstva, kako bismo još više unaprijedili saradnju, evropske vrijednosti i regionalnu stabilnost - istakao je Makron.

Zahvalio je na Vučićevom nedavnom pismu u kome mu je ukazao na doprinos Vlade Republike Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone saradnje.

- Stalno angažovanje Vaše zemlje tokom jedanaest posljednjih godina u svojstvu člana posmatrača Međunarodne organizacije frankofonije ušlo je u novu etapu na samitu u Јerevanu u oktobru ove godine, kada ste jednoglasnom odlukom dobili status pridruženog člana. Francuska je podržala ovaj izbor i ponavljam našu volju da Vam pomognemo na putu promovisanja francuskog jezika u Srbiji i vrijednosti koje su nam zajedničke, na čemu sam Vam veoma zahvalan - rekao je Makron. 

- U očekivanju da se s Vama uskoro ponovo sretnem, molim Vas, gospodine predsjedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja - navodi se u pismu Makrona Vučiću.