latinica  ћирилица
21/11/2018 |  12:05 ⇒ 13:42 | Autor: SRNA

Vučić: Zahvalnost zemljama koje nisu glasale za samoproglašeno Kosovo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas državama koje nisu glasale za ulazak samoproglašenog Kosova u Interpol, kao i onim koje su se uzdržale, a zemljama regiona koje su glasale protiv Srbije poručio da je dobro razumio "ko im je bliži i važniji".
Aleksandar Vučić (Foto:Sputnik / Radoje Pantović) -
Aleksandar Vučić (Foto:Sputnik / Radoje Pantović)

- Oni imaju svoje prijatelje, i Skoplje i Podgorica u Prištini. Njima su Albanci iskreni prijatelji. Nama šalju jasnu poruku - vi ste nam drugorazredni prijatelji, manje važni ili manji prijatelji. Naš odgovor na to jeste da ćemo imati najbolju moguću saradnju, a njihovu poruku smo prihvatili i dobro razumeli ko im je bliži i važniji - rekao je Vučić za Televiziju Pink.

Vučić je, između ostalih, zahvalio Rumuniji, koja je glasala za Srbiju, kao i Grčkoj, Kini, Rusiji, Argentini, Brazilu, Namibiji, Maroku, Surinamu i svima koji su glasali protiv ulaska Prištine u Interpol.

- U jednom momentu smo mislili da će Slovačka da glasa protiv nas, pa su se uzdržali. Hvala im na tome - rekao je Vučić.

Ističući da je bilo mnogo pozitivnih iznenađenja kao što je glasanje Ujedinjenih Arapskih Emirata i Јapana, jedinog iz Grupe sedam, koji se uzdržao, i to prvi put.

Vučić je naveo da neke zemlje, koje su u uvodnom dijelu bile protiv stavljanja na dnevni red zahtjeva Prištine, nisu ni stigle da glasaju u drugom krugu.

On je napomenuo da je postojao ogroman američki pritisak na zemlje Latinske Amerike, kao i na zemlje Azije i Evrope.

Predsjednik Srbije naglasio je da je bio iznenađen glasanjem Kazahstana, koji je podržao članstvo Prištine, te da je očekivao da će se Paragvaj uzdržati.

- Tražićemo objašnjenje, ne razumem da je bilo moguće da Kazahstan ne bude na našoj strani. To je za mene bilo veliko iznenađenje - rekao je Vučić.

Samoproglašeno Kosovo nije juče primljeno u Interpol, na zasjedanju skupštine te međunarodne organizacije u Dubaiju.

U drugom krugu glasanja za prijem samoproglašenog Kosova u Interpol glasalo je 68 država, što je bilo manje od potrebne dvotrećinske većine prisutnih članica.

Protiv članstva Prištine bila je 51 zemlja, a uzdržalo ih se 16.