latinica  ћирилица
21/11/2018 |  12:34 ⇒ 13:53 | Autor: RTRS

Brčko - Prikazana predstava "Naši dani"

U okviru 35. pozorišnih susreta u BiH, u Brčkom, sinoć je prikazana predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske "Naši dani" reditelja Јuga Radivojevića. Predstava se bavi egzistencijalnom borbom koja je obilježena korupcijom i nepotizmom u društvu.

Šestog dana Pozorišnih bh. susreta, gledaoci su sa oduševljenjem pogledali predstavu "Naši dani", Narodnog pozorišta Republike Srpske. Realan prikaz svakodnevne borbe za golu egzistenciju jeste ono sa čime se identifikovala publika.

Ulogu Koviljke, sekretarice u pozorištu, maestralno je izvela Miljka Brđanin. To je, kaže ona, žena, koja u pozorištu drži sve pod kontrolom, a kod kuće joj ne ide od ruke, zbog čega pristaje na korupciju i mito.

Priča je odraz poslijeratnih prilika u kojem su kriminal, korupcija, nepotizam, zauzeli dobar dio društvenog sistema, kaže autor Željko Stjepanović.

Mladi i najbolji među nama, odlaze, kaže Stjepanović, a zemlju prepuštaju, kako kaže dramaturg Branko Brđanin, ''onima koji rastakaju moral''.

- Ova predstava je nekako i moja unutrašnja borba sa samim sobom, šta uraditi, da li otići, jednostavno sam htio kao što je i Dis prije 100 godina, kao što je on imao neke svoje 'Naše dane' - rekao je Stjepanović.

Večeras će biti prikazana predstava sarajevskog pozorišta Sartr "Јedva nosim sobo akalo mis tobo" - u režiji Aleša Kurta.