latinica  ћирилица
21/11/2018 |  14:56 ⇒ 15:11 | Autor: SRNA

Odbačene zlonamjerne optužbe o blokiranju rada komisija

Ministarstvo finansija i trezora BiH danas je kao neopravdane i zlonamjerne odbacilo optužbe pojedinaca prema kojima predstavnici ovog ministarstva blokiraju dodjelu grantova iz budžeta za ovu godinu na snovu javnih poziva za projekte kulture, sporta, nauke i inovatorstva.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Resorni ministar Vjekoslav Bevanda smatra da je maliciozno izvještavanje o ovom pitanju u kojem se potencira njegova stranačka pripadnost, jer je mnogo važniji od toga stav Ministarstva, čiji je lider, da se javni poziv ne smije pretvoriti u pijacu i da grantovi mogu biti dodijeljeni isključivo u skladu sa uslovima javnog poziva.

Predstavnici Ministarstva koji učestvuju u radu ovih komisija jesu državni službenici, a ne članovi političkih partija i njihov je zadatak da prate da se na zakonit način dodijele ta finansijska sredstva.

U saopštenju Ministarstva finansija i trezora BiH ističe se da njihovi predstavnici neće dati saglasnost za ono što nije usaglašeno s javnim pozivom i gdje uslovi nisu ispoštovani, niti će staviti svoj potpis ni na jedan zapisnik ukoliko nisu ispoštovani zakoni i uslovi javnog poziva koje raspisuje Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH naglašavaju da su neopravdane i zlonamjerne optužbe pojedinaca koji iznose u javnost da članovi komisije iz ovog ministarstva blokiraju rad i ne dolaze na sjednice, posebno jer su oni koji optužuju sve vrijeme izborne kampanje odsustvovali sa sjednica i time usporili kompletan proces odlučivanja.

- Činjenica je da su predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH bili najredovniji na sjednicama komisija, a samo jednom se desilo da su dva od tri predstavnika našeg ministarstva bili spriječeni da dođu na jednu od tridesetak održanih sjednica, a to je bila posljednja - ističe se u saopštenju.

Bevanda je ponovio da će saglasnost ovog ministarstva biti data samo kad budu ispoštovani zakoni i uslovi javnog poziva bez obzira koliko se nekome žurilo da se novac iz budžeta podijeli institucijama koje su aplicirale.

"Glas Srpske" je 17. novembra objavio tekst pod nazivom "Putem komisija blokiraju Savjet ministara" u kojem je navedeno i da su funkcioneri HDZ-a BiH pronašli novi, efikasan način da zakoče rad Savjeta ministara i pokažu nezadovoljstvo zbog izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a da pri tome njihovi ministri ne budu direktno optuženi za opstrukcije zajedničkih institucija.

Nakon što se vrh HDZ BiH našao na meti žestokih kritika zato što se njihovi ministri nisu pojavili na dvije sjednice Savjeta ministara, u vrhu ove stranke su, prema navodima "Glasa Srpske", skrenuli pažnju svojim ljudima da donošenje odluka blokiraju preko komisija i drugih tijela koja pripremaju materijale za sjednice Savjeta ministara.