latinica  ћирилица
21/11/2018 |  16:21 | Autor: RTRS

Šarović i Crnadak o odluci Prištine

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je za Kliks da samoproglašeno Kosovo uvođenjem stoodstotnih carina BiH i Srbiji definitivno ruši CEFTA sporazum.
Mirko Šarović - Foto: SRNA
Mirko ŠarovićFoto: SRNA

Potpisivanjem sporazuma CEFTA 2006. godine zemlje su iskazale opredjeljenje da unaprijede trgovinsku i investicijsku politiku zemalja Јugoistočne Evrope. Potpisnice su Albanija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Misija privremene uprave UN-a na Kosovu, u ime samoproglašenog Kosova. Ulaskom u EU Hrvatska se povukla iz CEFTA.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je odluka samoproglašenog Kosova potpuno besmislena i revanšistička i da je rezultat jučerašnjeg neuspjeha samoproglašenog Kosova da uđe u Interpol.

- BiH to nije zaslužila jer smo se mi ponašali principijelno kako smo to godinama radili, odnosno glasali za članstvo u onim organizacijama koje su definisane briselskim razgovorima Beograda i Prištine i drugim za koji je saglasan Beograd. To je tako već godinama - rekao je Crnadak za Kliks.

On je poručio da je ovo bezobrazna odluka samoproglašenog Kosova.

- Radi se o direktnom neprijateljskom aktu. Kada nekome uvedete taksu od 10 odsto, to može imati ekonomsku logiku, ali taksa od 100 odsto je poruka da vam je neko sa druge strane neko sa kim ne želite sarađivati - smatra on.