latinica  ћирилица
21/11/2018 |  16:23 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Prijedor- Izložba "Crkva božji dar ljudima na zemlji"

U Prijedoru je otvorena izložba pod nazivom "Crkva božji dar ljudima na zemlji", autora Nedeljka Radića. Predstavljena je i instalacija "Crkva iz Bešenova", rađena po uzoru na posljednju zadužbinu Nemanjića sa Fruške Gore.

Maketu crkve u Bešenovu, Radić je izradio uz pomoć sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Kaže, glavni motiv za nastanak djela bilo je oživljavanje uspomene na ovaj hram, koji je danas ruiniran.

"Poruka je jednostavna. Smatram da mnogo više nježnosti treba da gajimo prema crkvi. Vidite šta se dešaca sa SPC u Crnoj Gori, gotovu crkvu Crnogorci ruše, a da ne kažem na Kosovu i Metohiji", ističe Nedeljko Radić, autor izložbe.

Crkva u Bešenovu izgrađena je oko 1290. godine, i posljednja je zadužbina dinastije Nemanjića. Obnova ovog fruškogorskog hrama počinje uskoro, a njena maketa biće trajno izložena na Mrakovici.

"To je ta veza Prijedora i crkve u Bešanovu, a interesantno je to da je ona ručno napravljena, i da predstavlja pravu iskonsku maketu one crkve koja će za koju godinu osvanuti u normalnom izdanju na obroncima Fruške Gore", kaže profesor, Branislav Kecman.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora.

"Naravno da ćemo naći i kao ljubitelji likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, svoje mjesto, a grad Prijedor je tu da ove aktivnosti i aktivnosti sličnog sadržaja podrži", rekao je Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika Prijedora.

"Crkva iz Bešenova" treća je instalacija prijedorskog umjetnika Nedeljka Radića, a veliku pažnju publike privukle su i njegove instalacije "Djevojka na pendžeru" i "Carska šuma".