latinica  ћирилица
21/11/2018 |  18:56 ⇒ 20:42 | Autor: RTRS

Obilježen vijek od ulaska Srpske vojske u Banjaluku

Banjaluka obilježava stotinu godina od ulaska Srpske vojske u grad, na Aranđelovdan 1918. Najavljena je inicijativa za izgradnju spomen obilježja, u znak sjećanja na poginule srpske vojnike u Prvom svjetskom ratu.

21. novembar 1918. jedan je od najsvjetlijih datuma u istoriji Banjaluke. Zato se, kažu potomci i poštovaoci srpskih boraca, mora njegovati kultura sjećanja na istorijske događaje, kakav je ulazak srpske vojske u Banjaluku.

- Nakon 500 godina okupacije pod turskom i austro-ugarskom vlašću, narod je konačno dočekao slobodu. U vojsci Kraljevine Srbije borilo se i 25.000 dobrovoljaca iz svih krajeva današnje Republike srpske i BiH - poručuje Vladimir Ševarika, predsjednik Republičkog udruženja potomaka i poštovalaca srpskih boraca u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine.

U Prvom svjetskom ratu poginulo je oko milion i 300 hiljada Srba, više od četvrtine srpske populacije, od kojih su 53 odsto bili muškarci starosti od 25 do 45 godina. Ulazak srpske vojske u Banjaluku značio je i dolazak slobode na ove prostore.

- Prvog novembra ušlo se u Beograd i on je oslobođen. 25.000 Srba iz BiH, zajedno sa borcima iz Srbije, htjeli su da oslobode sve srpske prostore. 21. novembra došli su u Banjaluku - napominje Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Grad Banjaluka pokrenuće inicijativu za izgradnju spomenika, u znak sjećanja na poginule srpske vojnike u Prvom svjetskom ratu, najavio je gradonačelnik Igor Radojičić. Inicijativu su podržali predsjedavjući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik i predsjednica Republike Željka Cvijanović.

- Na taj način treba da zahvalimo, ali i ostavimo generacijama koje će doći poslije nas upravo uspomenu na to jedno vrijeme i na slobodu koja je tada donesena, na žrtve koje su date, živote koji su položeni i da pokažemo na koji način Banjaluka obilježava i tu slobodu - rekla je Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da buduće generacije treba da budu zahvalne slavnoj srpskoj vojsci, koja je oslobodila ove krajeve.

- Okupljeni smo ovdje da pokažemo i iskažemo svoju zahvalnost svima koji su za slobodu dali svoje živote, okupljeni da evociramo uspomenu na oslobođenje Banjaluke prije 100 godina - poručio je Dodik.

Povodom obilježavanja Dana ulaska Srpske vojske u Banjaluku na Aranđelovdan 1918, u Hramu Hrista Spasitelja služena je sveta arhijerejska liturgija. Srpska vojska je za 45 dana pod borbom prešla 500 kilometara i 1. novembra 1918. oslobodila Beograd. Tokom novembra srpska vojska oslobodila je i najveći dio teritorije BiH, a na Aranđelovdan ušla u Banjaluku.