latinica  ћирилица
21/11/2018 |  19:05 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Biti policajac - obaveza koja se živi 24 časa dnevno

Biti savjestan policajac obaveza je koja se živi 24 časa dnevno - kažu momci u uniformama, ali i oni bez njih. Nemaju radno vrijeme i uvijek su spremni da se odazovu na poziv za pomoć.

"Zvali smo policiju i ona je bila ta koja nas je usrećila i spasila djecu sa obalnog stuba koji je sa dvije strane okružen vodom", kaže Srećko Uskoković, otac jednog od dječaka koji su spašeni akcijom pripadnika Policije iz Foče.

"Naravno da se ponosim tim, međutim ne smatram to nekim ličnim uspjehom već normalnim zadatkom svakog čovjeka", ističe Đorđe Elek iz Policijske uprava Foča.

Nemanja kaže da policajac nije samo u uniformi, automobilu sa rotacijom, sa i bez oružja.

Јednom policajac, uvijek policajac. Dvadeset četiri časa, kaže, žive na časnoj dužnosti. Male i velike, akcije, znane i neznane. Važno je biti od koristi.

"To su slične akcije gdje smo pomagali ljudima koji su došli u neki problem zbog vremenske nepogode, opasnost od drugih ljudi, napadača naoružanih nožem, pištoljem i drugih problema", navodi Nemanja Trivun, Policijska uprava Foča.

Za jedan od podviga, zahvalnost nikada nisu dobili, ali su mnogima spasili život. Desetine ih je koji daruju krv.

Milovan Rašević, policajac Policijske uprave iz Foče kaže da je preko 20 puta darivao krv i da mu je čast i zadovoljstvo da je pomogao nekome u liječenju.

Tako iz godine u godinu. Zato je valjda ova profesija toliko i omiljena među onima koji tek treba da odluče šta će u životu raditi. U anketama među dječacima, najviše ih mašta da postanu policajci.