latinica  ћирилица
21/11/2018 |  19:16 ⇒ 22/11/2018 | 07:51 | Autor: RTRS

Počeli razgovori o formiranju izvršne vlasti

Republički funkcioneri i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, sastajaće se ubuduće svake sedmice, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Prvi sastanak održao je sa predsjednicom Srpske, Željkom Cvijanović i mandatarom za sastav Vlade, Radovanom Viškovićem. Razgovarano je i o formiranju izvršne vlasti u Srpskoj.

Od srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama, u protekle četiri godine stizali su uglavnom napadi na Republiku Srpsku. Ta praksa mora biti promijenjena, poručio je Dodik.

Predstavnici Srpske u Sarajevu, izričit je, više ne mogu ništa da rade bez saglasnosti institucija Srpske, čiju politiku moraju provoditi.

"Želim da vratim snagu Srpskoj, da pojačamo odgovornost svakog predstavnika koji je u ime srpskog naroda i Republike dobio bilo koju funkciju i zaposlenje u Sarajevu. Tamo me interesuju ljudi koji imaju visok stepen patriotizma i odanosti srpskom narodu i Republici Srpskoj", kategoričan je Dodik.

Stabilnosti Srpske doprinijeće i formiranje što šire skupštinske većine, koja će podržavati novu Vladu, ističe predsjednica Republike Srpske. To će, kaže, pojačati odgovornost novih ministara.

"To će biti mnogo bolja pozicija nego što sam ja imala, kada nekada apsolutno niste mogli da tražite pojačanu odgovornost i niste mogli da pribjegnete određenim sankcijama, zato što ste imali većinu takva kakva jeste. Sada je to druga priča i svaki čovjek koji dođe na poziciju ministra ili direktora mora da zna da nije nezamjenjiv", istakla je Cvijanovićeva.

Na sastanku je razgovarano i o formiranju nove vlade, njenoj reorganizaciji i zadacima.

"Mnogo je započetih procesa, pričali smo o finansijskoj situaciji, obavijestila sam mandatara da je budžet stabilan, da će sve obaveze biti izvršene, da je to prilično lagodna pozicija u odnosu na ranija vremena, a ako imate još skupštinsku većinu koja je tako široka, treba samo da radite", poručila je predsjednica Srpske,.

Imena novih ministara biće poznata nakon konsultacija, koje počinju već sutra. Mandatar, Radovan Višković razgovaraće sa delegacijama SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske i NDP-a.