latinica  ћирилица
21/11/2018 |  19:29 ⇒ 22/11/2018 | 09:00 | Autor: RTRS

Savjet za zaštitu ustavnog poretka brana potencijalnim prijetnjama

Republika Srpska dobila je novo tijelo – Savjet za zaštitu ustavnog poretka. Zadatak mu je da prati i razmatra situaciju u oblasti zaštite ustavne pozicije i nadležnosti Srpske i njenih institucija. Imaće isključivo savjetodavnu ulogu predsjednika Republike i njenih institucija, bez uplitanja u nadležnosti postojećih agencija.

Savjet za zaštitu ustavnog poretka baviće se eventualnim prijetnjama i svim mogućim aktivnostima koje ugrožavaju ili su usmjerene na ugrožavanje ustavnog poretka i u skladu s tim predlagati mjere, savjete i zaključke predsjedniku Republike, radi eliminisanja prijetnji.

Predsjednica Republike Željka Cvijanović, poručila je da je ovo tijelo davno koncipirano i da je potrebno Srpskoj.

"To je sasvim normalno, a u svijetu postoje službe različite veličine i opremljenosti za ovakvu vrstu posla. U svemu ovome nema ništa posebno, spektakularno, niti skrivenih priča", poručuje Cvijanovićeva.

Slično je poručio i predsjedvajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Kaže da Srpska, po ustavu, ima pravo da štiti svoju slobodu i institucije i da prati sve koji su protiv ustavnog poretka.

Podsjeća da je ta nadležnost, nasiljem međunarodne zajednice, prenesena na nivo BiH, formiranjem Obavještajno-bezbjednose agencije.

"Ono što smo imali od obavještajne službe na nivou BiH, imali smo subverzivni i neprijateljski rad prema Republici Srpskoj i u tom pogledu ne možemo da imamo povjerenja. Zato je sad sasvim logično da postupimo u skladu sa Ustavom i utvrdimo Savjet za zaštitu ustavnog poretka, koji će kasnije raditi na predlaganju okvira kojima će se stvoriti organizacioni i personalni sastav onih koji će se profesionalno baviti pitanjem zaštite Ustava", rekao je Dodik.

Savjet će predvoditi Siniša Karan, a činiće ga još Predrag Ćeranić, Sredoje Nović, Srđan Rajčević i Draga Mastilović.

"To nije obavještajna služba, ali Savjet može da zauzme stav o pitanju rada organa bezbjednosti, pa i onih na nivou BiH. Dakle, da pomogne predsjedniku Republike da definiše javne politike u oblasti bezbjednosti", istakao je Predrag Ćeranić, član Savjeta za zaštitu ustavnog poretka.

Odluka o imenovanju članova Savjeta za zaštitu ustavnog poretka Republike Srpske objavljena je u Službenom glasniku prije pet dana, a na snagu će stupiti za tri dana.