latinica  ћирилица
21/11/2018 |  20:41 ⇒ 22/11/2018 | 11:01 | Autor: RTRS

Dodik u Teleringu: Idem u Sarajevo da vratim snagu Republike Srpske (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u našoj emisiji Telering da ide u Sarajevo da vrati snagu Republike Srpske u zajedničkim institucijama.
Milorad Dodik u Teleringu - Foto: RTRS
Milorad Dodik u TeleringuFoto: RTRS

- Vjerujem da je to ustavno i ja ću se ponašati u skladu sa Ustavom - poručio je Dodik i dodao da Srpskoj moraju da budu vraćena sva ustavna prava koja su joj oduzeta.

Dodik je ponovio da ide u Sarajevo kao izabrani predstavnik Republike Srpske i srpskog naroda i da će odluke Narodne skupštine i Vlade Srpske za njega biti svetinja.

- Dolaskom u Sarajevo ne odričem se ničega što nosim odavde. Nastaviću da se ponašam u skladu sa svojim bazičnim stavovima - istakao je on i dodao da odgovornost duguje narodu koji ga je birao.

Dodik je naglasio da dosadašnja praksa u predstavljanju Srpske na nivou BiH nije bila dobra i da se to mora promijeniti. Јedan od koraka ka promjeni toga su i najavljeni sedmični sastanci važnih funkcionera Republike Srpske i predstavnika Srpske na nivou zajedničkih institucija BiH o važnim pitanjima.

- To će biti promijenjeno našom koordinacijom i nijedna odluka neće moći da prođe bez usaglašavanja na tim sastancima - istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da sadašnji Savjet ministra nema njegovu podršku i da su srpski predstavnici u ovoj instituciji radili protiv Republike Srpske i srpskog naroda. Naveo je da će zatražiti ocjenu rada ministarstava na čelu sa srpskim kadrovima - Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstva bezbjednosti.

- Oni su nanijeli štetu i mi to sada moramo popraviti - rekao je Dodik.

On je naveo da je interes srpskog naroda očuvanje ustavne pozicije Republike Srpske, definisane Dejtonskim sporazumom.

- Sadašnja situacija u BiH je antidejtonska, a ona je takva zato što je međunarodna zajednica, prije svega njen dio sa Zapada, podržao nasilje visokog predstavnika koji je mijenjao propise gradeći BiH po nekom njihovom viđenju, a ne po Ustavu kako je to predviđeno - istakao je Dodik i dodao da visoki predstavnik treba da ode iz BiH, kao i strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

On je naglasio da je BiH moguća kao zajednica definisana Dejtonskim sporazumom i Ustavom, a nikako kao građanska država, kako to neki u Federaciji BiH zagovaraju.

- Priča o građanskom uređenju ima za cilj da stvori jednonacionalnu dominaciju Bošnjaka. Ako neko želi, pogotovo građanske opcije koje tu priču nameću, da se stvore građanska društva na ovom prostoru, onda to može da bude samo Republika Srpska kao građanski uređena, BiH kao građanski uređena i zasebna, te naravno Herceg Bosna uređena isto na tom principu - rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da je za BiH pažljivo izabran balans u Dejtonu i da je u intresu, prije svega Bošnjaka, da se taj balans održe, jer nikada više neće biti moguće preglasavanje jednog naroda.

- Mi samo tražimo da se poštuje slovo Ustava i Dejtonski sporazum i ništa drugo. Najveću odgovornost za BiH snosi bošnjački narod. Ukoliko on ne dokaže da su njegove namjere za život u BiH prema svakom Srbinu i Hrvatu najbolje BiH ne može opstati - poručio je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska jedina samoodrživa.

- Nije održiva ni BiH, ni kantoni, ni FBiH. Republika Srpska, bez obzira na sve pritiske i blokade, je održiva - poručio je Dodik.

Govoreći o obilježavanju 25. novembra, tzv. Dana državnosti BiH, Dodik je rekao da se neće pojaviti na obilježavanju tog datuma.

- To za mene nije ni neradni dan. Ne sporim im da slave taj dan, mi nismo pokrenuli inicijativu za njegovo ukidanje, a Bošnjaci jesu za 9. januar. 9. januar je naš praznik i on će biti obilježavan - jasan je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, istakao je da će sarađivati sa onima koji dokažu da su reprezentativni predstavnici svoga naroda. 

Dodik je odredio i prioritete kada je riječ o privredi. Smatra da je neophodno zaštititi domaću proizvodnju. Kao prvu mjeru predložiće zabranu izvoza trupaca, odnosno drveta iz BiH. 

- BiH nije suverena zemlja jer ne štiti ništa svoje - rekao je on.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH najavio je da već u nedjelju ide u Srbiju, a 28. putuje u Rusiju.

Pogledajte emisiju Telering: