latinica  ћирилица
22/11/2018 |  11:06 ⇒ 11:41 | Autor: SRNA

Rajilić: Strane sudije radile na štetu Srba, potrebna reforma pravosuđa BiH

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je da je za 16 godina postojenja Suda i Tužilaštva BiH dokazano da su u svim predmetima gdje su strane sudije i tužioci bili umiješani, procesi rađeni na štetu Srba, a u korist druge dvije zaraćene strane, ocijenivši da je potrebna reforma pravosuđa BiH.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

Rajilićeva je ispravnim, ocijenila potez Tužilaštva BiH da ponovo otvori istragu protiv pet lica u predmetu "Dobrovoljačka ulica", ali je napomenula da to znači da je strani tužilac DŽad Romano bio politički orijentisan, kada je 2012. godine, pred sam odlazak iz BiH, donio odluku o obustavljanju istrage u ovom slučaju.

"To znači da se rukovodio politikom, a ne istinom o zločinima počinjenim nad Srbima", rekla je Rajilićeva za Srnu.

Prema njenim riječima, potrebno je izvršiti reformu Suda i Tužilaštva BiH u smislu da rade prema pravu i pravdi ili da uopšte ne postoje kao institucije.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da je naredilo ponovno otvaranje istrage protiv pet lica u predmetu "Dobrovoljačka ulica". Iz krugova bliskih pravosuđu BiH, Srna saznaje da je naređeno ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Јusufa Pušine i Emira Švrakića.

Ovom odlukom van snage stavljena je naredba o obustavljanju istrage Tužilaštva BiH od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno ponovno otvaranje istrage, dok su žalbe u odnosu na devet lica odbijene kao neosnovane, a jedna odbačena.