latinica  ћирилица
22/11/2018 |  11:20 | Autor: SRNA

Savčić: Sve učiniti da se podigne optužnica protiv odgovornih za "Dobrovoljačku"

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je Srni, povodom naredbe Tužilaštva BiH za ponovno otvaranje istrage protiv pet lica u predmetu "Dobrovoljačka ulica", da treba sve učiniti da se u ovom slučaju podigne optužnica i da odgovaraju oni koji su pobili nevine ljude.
Milomir Savčić - Foto: RTRS
Milomir SavčićFoto: RTRS


Savčić je naglasio da ovaj slučaj treba dobro dokumentovati i fokusirati se na konkretne događaje kako se opet ne bi došlo u situaciju da optužnica bude odbijena.

"Ne smijemo propustiti tu priliku. Dobrovoljačka ulica je specifična i bila je napad na mir u BiH, podmukao čin. Pravne kvalifikacije treba da daju pravnici. Ovaj slučaj trebalo bi da bude primjer u pravnoj istoriji da se to ne ponavlja i da se više ne smije tolerisati", rekao je Savčić.

On je poručio da je potrebna potpuna rekonstrukcija Suda i Tužilaštva i da stranci odu iz pravosuđa BiH.

"Kompletan pravosudni sistem zreo je za generalni remont", ocijenio je Savčić.

Tužilaštvo BiH naredilo je juče ponovno otvaranje istrage protiv pet lica u predmetu "Dobrovoljačka ulica", saopšteno je iz Tužilaštva.

Ovom odlukom van snage je stavljena naredba o obustavljanju istrage Tužilaštva BiH od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno ponovno otvaranje istrage, dok su žalbe u odnosu na devet lica odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

Ustavni sud BiH je na sjednici 17. januara prihvatio apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji su kao pripadnici ЈNA ubijeni 2. maja 1992. godine u Sarajevu, i naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzme mjere sa ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine.

Pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu ubijena su 42 pripadnika ЈNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.