latinica  ћирилица
22/11/2018 |  11:37 | Autor: SRNA

Dukić: Vrijeme da stranci u pravosuđu napuste BiH

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić rekao je Srni, povodom naredbe Tužilaštva BiH za ponovno otvaranje istrage protiv pet lica u predmetu "Dobrovoljačka", da ta pozitivna odluka pokazuje da je došlo vrijeme da stranci u pravosuđu "spakuju kofere" i napuste BiH.
Branislav Dukić - Foto: SRNA
Branislav DukićFoto: SRNA

Dukić je podsjetio da je Velika Britanija spasila Ejupa Ganića, koji je ranije bio uhapšen u Londonu u vezi s ovim slučajem, te naglasio da se ne može dozvoliti da nekažnjeno prođu svi oni koji su naredili ubistvo vojnih lica i zarobljenika u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

"Sud BiH konačno mora stati na stranu pravde ako želi da bude lice pravičnosti", poručio je Dukić.

Tužilaštvo BiH naredilo je juče ponovno otvaranje istrage protiv pet lica u predmetu "Dobrovoljačka ulica".

Ovom odlukom van snage je stavljena naredba o obustavljanju istrage Tužilaštva BiH od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno ponovno otvaranje istrage, dok su žalbe u odnosu na devet lica odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

"Ovom odlukom je u potpunosti postupljeno po svim izjavljenim žalbama, te je u potpunosti izvršena odluka Ustavnog suda BiH", navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Ustavni sud BiH je na sjednici 17. januara prihvatio apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji su kao pripadnici ЈNA ubijeni 2. maja 1992. godine u Sarajevu, i naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzme mjere sa ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine.

Pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu ubijena su 42 pripadnika ЈNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.