latinica  ћирилица
22/11/2018 |  12:52 ⇒ 13:30 | Autor: SRNA

Vlada: Usvojena informacija o statističkim pokazateljima

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o statističkim pokazateljima situacije u oblastima prerađivačke industrije i njihovom kretanju za devet mjeseci 2018. godine.
Sjednica Vlade Srpske - Foto: RTRS
Sjednica Vlade SrpskeFoto: RTRS

Ukupna kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u periodu januar-septembar 2018. godine, u poređenju sa istim periodom 2017. godine, veća je za 5,3 odsto, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Industrijska proizvodnja u periodu januar-septembar 2018. godine u poređenju sa istim periodom lani, imala je rast u dva područja - proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, gdje je zabilježen rast od 27 odsto i vađenje ruda i kamena od 0,7 odsto, dok je područje prerađivačke industrije zabilježilo pad od 2,4 odsto.

U periodu januar-septembar 2018. godine, Republika Srpska ostvarila je izvoz u vrijednosti 2.761.765.000 maraka, što je više za 8,9 odsto u odnosu isti period 2017. godine. Uvoz je iznosio 3.907.017.000 KM, što je više za 8,8 odsto u odnosu na isti period lani.

Pokrivenost uvoza izvozom u periodu januar-septembar 2018. godine iznosila je 70,7 odsto, dok je spoljnotrgovinski deficit iznosio 1.145.252.000 maraka.

U periodu januar-septembar 2018. godine prerađivačka industrija ostvarila je izvoz u vrijednosti 2.342.398.000 KM, što je više za 9,8 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

Uvoz je iznosio 3.109.564.000 KM, što je više za 8,5 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom u periodu januar-septembar 2018. godine iznosila je 75,3 odsto, dok je spoljnotrgovinski deficit iznosio 767.166.000 KM.

Broj zaposlenih u industriji u periodu januar-septembar 2018. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine veći je za 2,2 odsto.

Rast broja zaposlenih imala su područja - prerađivačka industrija rast od 2,5 odsto, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija rast od 3,2 odsto, dok je područje vađenje ruda i kamena imalo pad od 1,5 odsto.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o novom portalu "Јedinstvena kontakt tačka za poslovanje", koji sadrži bazu podataka u vezi sa postupkom, administrativnim procedurama i formalnostima za pokretanje i obavljanje privrednih djelatnosti, uključući pružanje usluga, informacije o sprovođenju procesa procjene uticaja propisa u postupku izrade propisa.

Iz vladinog Biroa za odnose s javnošću saopšteno je da portal, koji je zamijenio Registar odobrenja u privredi Republike Srpske, sadrži i druge sadržaje od značaja za pružanje kvalitetnih podataka građanima i poslovnim subjektima radi lakšeg pokretanja i obavljanja privrednih djelatnosti.

Portal je dostupan na internet adresi www.pscsrpska.vladars.net,  funkcioniše na ćirilici i latinici, a trenutno je u fazi prevođenja na engleski jezik.

"Svrha kontakt tačke je da građani i poslovni subjekti na jednom mjestu, na brz i jednostavan način mogu pristupiti informacijama o pravnoj formi registracije za obavljanje konkretne privredne djelatnosti u Republici Srpskoj, kao i svim predregistracionim, odnosno postregistracionim formalnostima neophodnim za poslovanje", navodi se u saopštenju.

Vlada je zadužila republičke organe uprave i druge subjekte koji su zakonom ovlašćeni za izdavanje određenih formalnosti za obavljanje određenih privrednih djelatnosti, da u slučaju određenih promjena u propisima, odnosno procedurama i formalnostima iz svoje nadležnosti u skladu sa Uredbom o evidenciji, analizi, ispitivanju i procjeni procedura i formalnosti za poslovanje u Republici Srpskoj, prijave u elektronskom obliku svaki novi podatak, izmjenu ili dopunu postojećeg, kao i prestanak važenja određenog podatka, radi ažurnosti podataka jedinstvene kontakt tačke.

Vlada je zadužila Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju da u saradnji sa nadležnim organima redovno ažurira, prati stanje i unapređuje funkcionalnost elektronske jedinstvene kontakt tačke i po potrebi, o tome, obavještava Vladu Republike Srpske. Zadužuju se i resorna ministarstva da daju punu podršku u aktivnostima na primjeni modela standardnih troškova, a kroz pilot-projekte pojednostavljenja procedura i formalnosti za poslovanje.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o protivgradnoj zaštiti, kojim se uređuju: Organizacija sistema protivgradne zaštite, nosilac poslova protivgradne zaštite, prava, obaveze i odgovornosti nosioca poslova, način
finansiranja i nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, kao i druga pitanja od značaja za sistem odbrane od grada.

Sistem protivgradne zaštite, dodaje se u saopštenju, predstavlja skup svih aktivnosti kojim se umanjuje ili sprečava mogućnost nastanka grada, a sve radi smanjenja štete od ove prirodne elementarne nepogode, pa je s tim u vezi definisan i period trajanja protivgradne sezone.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o izradi dokumenta "Smjernice za razvoj privrede Republike Srpske", koji će biti polazna osnova za izradu srednjoročne strategije razvoja Republike Srpske.

Vlada je zadužila resorna ministarstva da do izrade strategije, a na osnovu "Smjerenica", izrade akcioni plan realizacije "Smjernica" iz svoje resorne nadležnosti, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U Informaciji se podsjeća da su Vlada Republike Srpske i Unija udruženja poslodavaca Republike Srpske, 10. decembra 2017. godine zaključili "Memorandum o zajedničkim politikama za period 2018-2020. godina".

U tom dokumentu jedan od dogovorenih koraka bila je i izrada smjernica za razvoj privrede Republike, tako da se "kroz direktan razgovor sa privrednicima i predstavnicima resornih institucija Republike Srpske nastavi započeti dijalog, kroz detaljnu analizu ključnih privrednih sektora i prijedlog ključnih mjera koje bi trebalo da doprinesu povećanju tehnološkog razvoja privrede, izvoza i plata zaposlenih".

Vlada Republike Srpske usvojila je Plan interventnih nabavki proizvoda, robe i sredstava za 2019. godinu kojim se definiše sistem i način interventnih nabavki u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu Republike Srpske.

"Plan podrazumijeva definisanje vrste i količine proizvoda, robe i sredstava za potrebe stanovništva i privrede za vrijeme trajanja ozbiljnih poremećaja na tržištu, pa se na taj način izbjegava praksa mobilisanja budžetskih sredstava u svrhu održavanja određenog nivoa robnih zaliha i smanjuju troškovi njihovog obnavljanja, a potrebna novčana sredstva se angažuju po potrebi u uslovima ozbiljnih poremećaja na tržištu", navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o definisanju parametara za utvrđivanje strateških preduzeća iz oblasti drvoprerađivačke industrije registrovanih u Republici Srpskoj.

U saopštenju se navodi da su parametri kojim se utvrđuju strateška preduzeća iz oblasti drvoprerađivačke industrije, stepen finalizacije čiji je minimum trećina učešća finalnih ili polufinalnih proizvoda u ukupnoj proizvodnji i broj zaposlenih od minimum 50, osim za prerađivače trupaca četinara.

"Јedan od parametara je i ukupan prihod od minimum dva miliona maraka, na godišnjem nivou, izmirene obaveze prema `Šumama Republike Srpske` po osnovu potpisanih ugovora, izmirene dospjele poreske obaveze i doprinosi", precizira se u saopštenju.

Preduzeća koja zadovoljavaju parametre stiču pravo na potpisivanje okvirnih petogodišnjih ugovora sa "Šumama Republike Srpske" o isporuci sirovine sa zagarantovanim minimalnim količinama i dinamikom isporuke šumskih drvnih sortimenata.