latinica  ћирилица
22/11/2018 |  15:04 ⇒ 22:41 | Autor: Agencije

Vučić Srbima na KiM: Nećemo vas ostaviti na milost i nemilost (FOTO)

Srpski narod na Kosovu i Metohiji je u teškom položaju poslije odluke Prištine o povećanju taksa od 100 odsto na srpske proizvode, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa predstavnicima Srba na KiM i istakao da ih neće ostaviti na milost i nemilost. Dodao je da bi Kfor zaustavio jedinice Rosu da su krenuli ka sjevernom dijelu Kosmeta. Zbog Srba i na Kosmetu i u centralnoj Srbiji, Beograd mora da čuva mir, poručio je Vučić.

22.40 - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija ima jasne dokaze da su kosovske snage donosile danas naoružanje i municiju u južnu Mitrovicu, podsjećajući na garanciju Kfora u vezi sa pristupom bilo kakvih kosovskih oružanih snaga sjeveru Kosova.

22.13 - U Prištini su uhapšene dvije osobe koje su palile proizvode iz centralne Srbije na trgu Skenderbeg, u blizini vlade i skupštine samoproglašenog Kosova, saopšteno je Kosovske policijske službe. Portparol policije Flora Ahmeti rekla je da su uhapšena lica ubrzo nakon saslušanja puštena, po nalogu tužioca, prenosi prištinski sajt "Koha".

21.05 - U srpskim sredinama na KiM, Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu sutra u podne će biti održan miran jednočasovni protest zbog uvođenja taksi na srpsku robu, kaže za Tanjug ministar za povratak i zajednice u vladi samoproglašenog Kosova Dalibor Јevtić.

20.20 Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović kaže da je ranije tokom dana bilo kretanja specijalnih jedinica ROSU, kao i drugih jedinica kosovskih zaštitnih snaga, i dodaje da je sada situacija na Kosovu mirna.

19.04 - Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj uputio je pismo šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini u kojem kaže da je “Priština posvećena principu slobodne trgovine i da zahtjeva uzajamno poštovanje, istinsku saradnju i recipročnost“.

18.20 - Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić rekao je da su predstavnici Srba obavijestili predsjednika Srbije i državno rukovodstvo da ne mogu biti "nijemi posmatrači" povodom mjera Prištine.

17.50 - Svi kamioni koji prevoze srpsku robu vraćaju se sa administrativnog prelaza Јarinje, saznaje B92. Na tom administrativnom prelazu evidentna je dugačka kolona kamiona i automobila.

17.35 - Vlada Srbije radiće 24 časa sa Srbima na KiM na rješavanju problema, rekao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Đurić je najavio da su se na sastanku u Beogradu dogovorili da prva, mirna, "gandijevska" akcija u trajanju od jednog sata bude organizovana sutra u južnoj pokrajini. Đurić je kazao da Priština sprovodi ekonomski pogrom nad Srbima na KiM sa ciljem njihovog protjerivanja, te da je ovo što se dešava namicanje omče oko vrata svim Srbima u južnoj pokrajini.

Naveo je da se ovo dešava iz najmanje tri razloga i da su tri cilja, a prvi je da se Srbija natera na političku kapitulaciju, odnosno da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Drugi cilj, kaže Đurić, je davljenje egzistencije srpskog naroda na KiM tako kako bi se sve ono od čega zavisi njihov život prekinulo. Treći cilj je da se Srbi na KiM i Srbija označe kao krivci za nešto gde nemaju uopšte krivice i da izmisle povod koji bi bio prikazan i označen kao provokacija, na koju su njihove jedinice reagovale.

17.30 - Uvođenjem trgovinskog rata protiv Srbije od strane vlasti u Prištini, kao i paljenjem robe proizvedene u Srbiji na Kosovu, Albanci pokazuju da, nažalost, nisu niti mogu da budu ozbiljan, pouzdan i kredibilan partner bilo kome u Evropi i svijetu, kaže potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

"Nove lomače na kojima gori roba proizvedena u Srbiji, zabrana promjena kiseonika namijenjenog bolnicama u srpskim sredinama i ponovno zveckanje oružjem, poruke su kojima Albanci pozivaju na nove sukobe protiv Srba", istakla je Mihajlovićeva. 

17.20 - Strane kompanije sa sjedištem u Srbiji koje robu plasiraju na KiM, njih deset, neće plaćati 100 odsto više takse. Za ove kompanije Priština je donela aneks prethodne odluke, kako bi proizvodi ovih preduzeća mogli da se plasiraju na KiM.

U pitanju su proizvodi kompanija Koka-Kola, Tuborg, Dukat, Gemalto (bave se zaštitom podataka), Rauh, Henkel, Tuborg, fabrika za proizvodnji gaziranih i negaziranih sokova Fluidi iz Preševa, Gorenje, Megle, ali i poznati keks Јafa u vlasništvu Kapa star grupe.

17.15 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je poslije sastanka sa Srbima sa Kosova i Metohije da ih je zamolio da ne preduzimaju ništa što bi druga strana mogla da iskoristi protiv njih.

Rekao je da Srbi ne mogu da opstanu ukoliko ostanu na snazi mjere Prištine, koje narušavaju SSP, sporazum CEFTA i svakodnevni život srpskog naroda, koji je opredijeljen da se bori protiv takvih mjera.

16.55 - Uvođenjem stoodstotnih taksi na robu iz Srbije i BiH, samoproglašeno Kosovo krši obaveze proistekle iz CEFTA i započinje trgovinski rat u skladu s politikom etničkog čišćenja, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova objavljenom na sajtu Ambasade Rusije u Beogradu.

16.40 - Poslije Kačanika, i u Dečanima su zapaljeni neki proizvodi porijeklom iz centralne Srbije, piše „Indeks onlajn“.

Lokalni funkcioner Rifat Stojkaj je objavio nekoliko snimaka i fotografija na svom nalogu na Fejsbuku.

 16.00 - Srpski narod na KiM je u teškom položaju poslije odluke Prištine, rekao je Vučić u razgovoru sa predstavnicima Srba na KiM i istakao da ih neće ostaviti na milost i nemilost. Dodao je da je Kfor zaustavio jedinice Rosu koje su bile na putu ka sjevernom dijelu Kosmeta.

"Zbog Srba i na Kosmetu i u centralnoj Srbiji Beograd mora da čuva mir", naveo je Vučić. 

15.30 - Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić rekao je za da su već vidljivi prvi efekti najnovije mjere Prištine. Albanci su počeli da prodaju srpsku robu Srbima na sjeveru KiM.

"Već smo imali situaciju da su pojedini trgovci iz Prištine trgovcima na sjeveru Kosova nudili srpsku robu", rekao je on i napomenuo: može biti da je riječ o zalihama iz magacina, a može da bude da je nekim ilegalnim kanalima došla do njih i oni sada srpsku robu prodaju Srbima. Govoreći o ekonomskim posljedicama najnovije mjere Prištine, Ljajić kaže da se svakako radi o velikoj ekonomskoj šteti.

15.23 - Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić upozorio je da bi za par dana rad Univerziteta može biti potpuno prekinut.

"Bojim se da za par dana može doći do potpunog prekida rada Univerziteta. Roditelji me zovu i pitaju da li možemo da garantujemo bezbjednost za njihovu djecu", rekao je Grbić i podsjetio da im snagu daje podrška države Srbije.

15.10 Predsjednik Srbije je rekao da je obaviješten o pokretu pripadnika Rosu.

15.04 - Poruka Ramuša Haradinaja da će smanjiti poreze tek kad Srbija prizna Kosovo pokazuje cjelokupno ludilo u koje su ušli takozvani prištinski lideri, izjavio je za Sputnjik šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

15.01 - Vučić: Svi Srbi u Kamenici zavorili su svoje prodavnice

14.49 - Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin oglasio se na Tviteru povodom kosovskih taksi: 

14.48Kosovsko naftno udruženje podržava odluku vlade naše zemlje da povećaju carine na srpsku i bosansku robu na 100 odsto. Naftne kompanije, udruženja trgovaca naftom, gasom i mazivima su solidarnost sa ovim merama i neće uvezati litar nafte iz Srbije ili Bosne i Hercegovine. "Zahtevamo da se ova odluka doda zabrani uvoza derivata nafte i gasa iz Srbije“" navodi se u izjavi predsjednika Udruženja Oilers Fadila Berjana.

14.47 - Direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović izjavio je da je situacija na KiM u ovom trenutku veoma složena i da Albanci ne dozvoljavaju transport boca sa kiseonikom, koje su neophodne pacijentima.

14.43 - Predsjednik Srbije je uputio javno pitanje portparolki EU Maji Kocijančić: "Koji smo to sporazum prekršili?" Podsjećanja radi, portparolka EU Maja Kocijančič izjavila je da je poruka Brisela povodom kosovskih taksi za robu iz Srbije "jasna i dosljedna" i da EU "jasno očekuje" od vlasti samoproglašenog Kosova  da povuku te mjere, a "obje strane" je pozvala da se uzdrže od provokacija.

14.42 - Premijer privremenih kosovskih institucija Ramuš Haradinaj saopštio je da je visoku predstavnicu EU Federiku Mogerini i sve ambasadore u Prištini obavijestio o razlozima za povećanje poreza na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine za 100 odsto.

14.39 - Nekoliko medija sa KiM ponudilo je danas besplatni reklamni prostor za proizvode, poslije odluke Prištine da uvede takse od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije. 

Među njima je i portal Insajderi, koji je, uz to, pozvao na bojkot srpskih proizvoda i na podršku lokalnim proizvođačima. 

14.37Pripadnici bezbjednosnih snaga KiM sa dvadesetak vozila krenuli su ka sjeveru KiM-a i nalaze se u blizini Kosovske Mitrovice, javlja TV Pink. 

14.34 - Srbi sa KiM su na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prenijeli poruku da se sprema najgori scenario - proterivanje našeg naroda.

14.00 Na albanskom sajtu albeu.com objavljen je video snimak na kom je zabilježeno kako se u mjestu na Kosovu i Metohiji spaljuju pojedini proizvodi iz Srbije.

13.50 - Evropski komesar za proširenje kritikovao je odluku Prištine da na 100 odsto podigne takse na robu iz Srbije. Traži da se taj potez odmah povuče.