latinica  ћирилица
22/11/2018 |  17:14 ⇒ 21:57 | Autor: RTS

Vučić: Borićemo se za istinu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je poslije sastanka sa Srbima sa Kosova i Metohije da ih je zamolio da ne preduzimaju ništa što bi druga strana mogla da iskoristi protiv njih.
Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Aleksandar VučićFoto: RTRS

Vučić je, nakon završetka zatvorenog dijela sastanka sa Srbima sa Kosova i Metohije, rekao da Srbi ne mogu da opstanu ukoliko ostanu na snazi mjere Prištine, koje narušavaju SSP, sporazum CEFTA i svakodnevni život srpskog naroda, koji je opredijeljen da se bori protiv takvih mjera.

Zamolio je Srbe da sve što rade, to urade u miru i demokratski, i da ne provociraju nešto što bi druga strana, sa dijelom međunarodne zajednice, mogla da iskoristi u kampanji protiv njih.

Vučić je rekao da su se pojedini albanski mediji i međunarodni faktori nadali da će moći da snime pokrete srpske vojske.

"Namjerno sam naredio da nikakve pokrete ne prave i teško im je da pronađu izgovor za uvođenje protivpravnih mjera Prištine", naveo je Vučić.

Ocijenio je skandaloznim obrazloženje Ramuša Haradinaja, dodajući da se sve svodi da su se Srbi borili protiv njih u Interpolu i drugim međunarodnim organizacijama.

"Ljudi, ako ste tek sada shvatili da Srbija ne podržava nezavisnost Kosova, kao da ste živjeli na dnu mora pa se probudili a onda vam neko objasni da je voda oko vas", rekao je predsjednik Srbije.

Ukazao je na histeriju koja je prisutna kod Albanaca, rekavši da su poslije Kačanika, na lomaču stavljani srpski proizvodi i u Dečanima.

"Nacistička lomača, koja je postojala samo još kada su spaljivane jevrejske knjige, postoji tamo. Ako je to Evropa 21. vijeka, ako se tome žele pridružiti, čestitam im na tome", rekao je Vučić.

Borićemo se, kaže, za istinu, postupaćemo mudro i odgovorno, pomagaćemo svom narodu ali nećemo ugroziti druge, poručio je predsjednik Srbije.

"Ma koliko da je teško ostaćemo uz svoje ljude. Našli smo i vidjećemo koje mehanizme imamo da to uradimo", rekao je Vučić.

Pomoć srpskom narodu će biti otežana, oni ne treba da imaju iluzija da će to biti lako, napomenuo je Vučić i dodao da su ljudi na KiM čvrsti i odlučni da uprkos ovoj najvećoj prijetnji njihovom opstanku čuvaju svoje kuće i imanja, porodice i žive u miru.

Poručio je da će se boriti da u svijetu sve objasni, čak i onima koji će da okrivljuju obje strane.

"Mi smo krivi što smo živi, a mora da se kaže i drugima nešto, jer su stopostotni krivci. Naučili smo na to, i tu nema ništa novog", zaključio je Vučić.