latinica  ћирилица
22/11/2018 |  18:52 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Završen energetski kanal kroz Fatničko polje

Energetski kanal kroz Fatničko polje, završen je prije desetak dana. Služiće za kontrolisano i brže prevođenje vode sa Hidroelektrane Dabar i gornjih horizonata u Hercegovini, do već izgrađenih hidro-energetskih objekata.

Armirano - betonski kanal, dužine 2,8 kilometara, sa jednim mostom, pristupnim rampama i putevima, povezao je tunele između Dabarskog i Fatničkog polja i Fatničkog polja i Akumulacije Bileća. Za izgradnju, Hidroelektrane na Trebišnjici utrošile su više od osam miliona KM.

"U konačnici, završetkom kanala kroz Dabarsko polje i tunela koji gradimo Dabar - Nevesinje, čije je probijanje na polovini radova, on će služiti za prevođenje voda Gornjih horizonata, bez gubitaka vode, u Bilećku akumulaciju", rekao je Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove ZP Hidroelektrane na Trebišnjici.

Propusni kapacitet energetskog kanala je 90 kubnih metara vode u sekundi. Tokom petogodišnje izgradnje, neimari su se otimali sa plavnim vodama.

"Građevinska sezona u Fatničkom polju je jako mala zbog nemogućnosti obavljanja radova, jedino u ljetnom periodu je moguće da oni idu svojim tokom", istakao je Tamindžija.

Prve ovojesenje plavne vode prekrile su kanal. Plavljenja, mnogo manja u odnosu na dosadašnja, nisu isključena ni kada cijeli sistem bude izgrađen. Slijedi i izgradnja mnogo dužeg kanala kroz Dabarsko polje, koji će direktno preuzimati vodu sa Hidroelektrane Dabar.

"Urađen je glavni projekat, on je revidovan, sa svim troškovima koji su prikazani u glavnom projektu, troškovima eksproprijacije zemljišta u privatnom vlasništvu...", naveo je Gordan Mišeljić, direktor ZP Hidroelektrane na Trebišnjici.

Taj kanal biće građen u narednom, drugačijem ciklusu investiranja. Do tada, Hidroelektrane na Trebišnjici grade objekte, u skladu sa težinom projekata.

"U svakom slučaju, vrlo je bitno da se radi, da HET može iznijeti sav teret ovih objekata, jer na kraju, opet to donosi novu vrijednost, koju ćemo osjetititi izgradnjom cijelog sistema", naglašava Mišeljić.

Prva bi u rad trebalo da bude puštena Hidroelektrana Dabar, instalirane snage 160 megavata.

Za njenu izgradnju, Hidroelektrane na Trebišnjici uložile su oko 90 miliona maraka.