latinica  ћирилица
22/11/2018 |  19:03 ⇒ 21:58 | Autor: sputniknews.com

Haradinaj u pismu EU i ambasadorima: Prisilite Srbiju, ne možemo više

Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj uputio je danas pismo šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini povodom povećanja poreza za 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, u kojem kaže da je "Priština posvećena principu slobodne trgovine i da zahtijeva uzajamno poštovanje, istinsku saradnju i recipročnost".
Ramuš Haradinaj   (Foto:glasamerike.net) -
Ramuš Haradinaj (Foto:glasamerike.net)

U odgovoru na njen jučerašnji zahtjev da Priština odmah odustane od povećanja poreza za 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH, Haradinaj u pismu kaže:

"Republika Kosovo već dugi niz godina je pokazala veliko strpljenje u suočavanju sa sve većim neprijateljstvom i provokacijama. Naknade nametnute 18. novembra su neizbježni rezultat takvih radnji", stoji u pismu koje je Mogerinijevoj uputio posredstvom šefice Kancelarije EU u Prištini, Natalije Apostolove.

Kako su prenijeli prištinski mediji, Haradinaj je u pismu pozvao međunarodnu zajednicu da podrži poštovanje međunarodnih sporazuma.

Odluka o povećanju poreske stope za 100 posto je, kaže Haradinaj, odgovor na "tekuću destruktivnu akciju Srbije i Bosne i Hercegovine, koje pokušavaju da podriju suverenitet Kosova".

Inače, pismo iste sadržine, Haradinaj je poslao i svim, kako navodi, akreditovanim ambasadorima u Prištini.

Optužio je Srbiju da krši, kako je naveo, obavezne pravne i političke norme, uključujući Briselski sporazum o normalizaciji odnosa.

"Ove akcije su ugrozile ključne bezbjednosne interese Republike Kosovo", tvrdi Haradinaj i kao primjer posljednjih takvih akcija Beograda navodi pritisak na zemlje da povuku priznanje kosovske nezavisnosti, zatim navodi "uspješni pokušaj Srbije da sabotira kandidaturu za članstvo Kosova u Interpolu u čemu je podrža BiH", kao i, kako tvrdi, "fizički napadi, koje srpska strana ignoriše, na prevozna sredstva Kosova i građana Kosova, koji koriste teritoriju države Srbije za tranzit u druge dijelove Evrope".

Haradinaj tvrdi da su razlozi za uvođenje ove protivpravne mjere i "hapšenje, prijetnje i druga krivična djela koja se preduzimaju protiv pripadnika Kosovkih snaga bezbjednosti iz reda srpskog naroda".

Navodi i da Beograd krši sporazum o učešću Prištine u regionalnim organizacijama i inicijativama "nepriznavanjem zvaničnih predstavnika Kosova (uključujući i članove parlamenta, ministre i visoke predstavnike Vlade Kosova) pravo na učešće na događajima organizovanim u Srbiji i Bosni i Hercegovini".

Tvrdi i da je Srbija odgovorna za to što su "kosovske sportske federacije i umjetnici lišeni prava na učešće na međunarodnim takmičenjima".

Smatra da su Srbija i BiH više puta prekršile CEFTA sporazum i nisu reagovale na žalbe koje je pokrenula Priština, kao i da je Beograd namjerno odbacio "sporazum o integrisanom upravljanju granicama, odbijajući da koristi granične kapacitete finansirane iz EU, uzrokujući 12 miliona evra u donatorskom finansiranju za Kosovo".

"Srbija odbija da poštuje sporazume o carinskim procedurama, uključujući i one koje se odnose na carinske pečate. Kao rezultat toga, proizvodi iz Srbije ulaze na Kosovo bez plaćanja carine i PDV-a, što lišava Kosovo prihoda i omogućava borbu protiv konkurencije drugih proizvoda sa srpskim".

Tvrdi i da "roba iz Srbije i Bosne i Hercegovine - posebno hrana i građevinski materijal - dobija dodatnu državnu pomoć nezakonito i nalazi se ilegalno na Kosovu, što dodatno remeti domaće tržište", prenosi Tanjug.

Haradinaj, između ostalog, tvrdi da kosovski proizvodi nemaju pristup srpskom i bh. tržištu ili se, kako navodi, suočavaju sa različitim netarifnim barijerama, koje u pismu taksativno navodi.