latinica  ћирилица
22/11/2018 |  19:37 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Sarajevo: Čeferin otvorio Kuću fudbala

Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin i predsjednik FS BiH Elvedin Begić otkrili su postament i zvanično otvorili “Kuću bh fudbala u Sarajevu.
Čeferin i Begić (nfsbih.ba) -
Čeferin i Begić (nfsbih.ba)

Nova poslovna zgrada Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine svečano je otvorena danas u Sarajevu.

-Posljednjih godina oporavili smo svoj kredibilitet i stabilnost, postignut je značajan napredak koji je krunisan u sportskom smislu, prošle sedmice, plasmanom “A“ selekcije u najviši rang takmičenje Lige nacija a danas otvaranjem kuće fudbala - poručio je Dino Begić, predsjednik FS BiH.

On se posebno zahvalio i predstavnicima regionalnih saveza:

-Podrška koju imamo od krovnih organizacija FIFA i UEFA znači nam puno i nećemo iznevjeriti njihova očekivanja i povjerenje. Ovaj objekat ostavljamo generacijama iza nas da svjedoči jednom vremenu dobrog i transparentnog upravljanja, vremenu reformi i promjena, vremenu uspjeha, hrabrosti i postojanja vizije.

Kompletan projekat koštao je oko 10 miliona KM, od čega je UEFA donirala devet miliona, a FIFA jedan milion. Riječ je o sredstvima iz namjenskih fondova UEFA i FIFA za kupovine zgrada nacionalnih saveza.

Prisutnima se obratio i Aleksander Čeferin.

- Privilegija i zadovoljstvo za mene je što sam danas ovdje. Drago mi je da će Bosna i Hercegovina biti bogatija za novi sportski objekat. Ovo je veliki korak u razvoju fudbala u vašoj zemlji. Važan zadatak je urađen i cijeli svijet se divi plasmanom reprezentacije BiH u elitni rang Lige nacija, kao i velikim igračima poput Edina DŽeke i Miralema Pjanića - rekao je predsjednik UEFA i nastavio:

-Mnogi zaboravljaju kako je sve počelo i malo saveza je imalo tako tešku startnu poziciju kao FS BiH, ali je uhvaćen korak za elitom, a sve to zahvaljujući predanom radu. Uspjeh je došao i zbog kvalitetnog rada sa mlađim kategorijama. BiH je među liderima kada je riječ o broju organizovanih turnira za mlađe uzraste, a potvrda kvalitetnog rada je i plasman “U-17“ selekcije na Evropsko prvenstvo tri puta uzastopno.

Čeferin kaže da će UEFA nastaviti da podržava rad Saveza:

-Imate talenat, perspektivu, odlično rukovodstvo i nadarene igrače, ali i lošu infrastrukturu. O tome smo u prošloj posjeti razgovarali i sa predstavnicima vlasti. Fudbal nas uči timskom radu i bez zajedništva ovo ne bi bilo moguće. UEFA će nastaviti da bude pouzdan partner FS BiH i nadam se da će naredni projekti biti u cilju razvoja infrastrukture.

Činu otvaranja prisustvovale su brojne zvanice iz FIFA, UEFA, regionalnih fudbalskih asocijacija, bh. fudbala.