latinica  ћирилица
22/11/2018 |  19:40 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Simboličan susret potomaka Gavrila Principa i Franca Ferdinanda!

Ovogodišnji jubilej- stotinu godina od završetka Prvog svjetskog rata obilježio je i jedan više nego simboličan susret. Simboličnim rukovanjem u Gracu, pomirile su se porodice Gavrila Principa i Franca Ferdinanda, čije su sudbine zauvijek spojene atentatom u Sarajevu 1914.godine.

Branislav Princip, unuk Nikole Principa, rođenog brata Gavrila upoznao je 11. novembra ove godine Anitu Hohenberg, čukununuku austrijskog nadvojvode Ferdinanda i tom prilikom su razgovarali o istorijskom događaju koji je bio povod za najstrašniji rat do tada, a koji je zauvijek obilježio sudbine njihovih porodica.

"Njen djed je ostao kao dječak bez oca u sred ratnog vihora, moja familija je imala mnogo problema poslije atentata, preživjeli su taj progon i nekako se to čak kasnije odrazilo. Moj djed je ubijen početkom Drugog svjestskog rata samo zato što je rođeni brat gavrila principa", istakao je Branislav Princip.

Grac nije slučajno odabran kao simbolično mjesto susreta, jer je važan za obje porodice.

U ovom gradu Anita upravlja porodičnim dvorcem Arsteten gdje su sahranjeni Franc Ferdinand i Sofija, a Branislavov djed Nikola je u njemu završio studije medicine, nakon što je od Austrije dobio stipendiju. Tu je upoznao i svoju suprugu, Branislavovu baku.

"To jeste malo neobično, ali treba imati u vidu okolnost da je Austrija poslije Prvog svjetskog rata postala Republika i da su oni Habzburšku dinastiju gledali kao na svoj problem. Doživjeli su ga kao svoje oslobođenje", ističe Princip.

Od ličnih predmeta Gavrila Principa porodica baštini samo nekoliko fotografija, među kojima je jedna djevojke Marije.

Anita je prenijela Branislavu da Ferdinandov sin nije osuđivao Gavrila.

"Anita mi je rekla da je njen djed navodno pisao Gavrilu u zatvor, samo što ona nema dokaz za to, nema sačuvano ni pismo niti ima dokaz da je to on ikada primio, u kome on kao dječak piše i oprašta i razumije taj događaj kao splet političkih okolnosti. Ona kaže da nikada nije imala taj lični animozitet", navodi Princip.

Branislav i Anita dogovaraju da ove godine zajedno posjete Sarajevo, a u Novom Sadu treba da bude obilježena stogodišnjica primirja performansom umjetnice Јoko Ono i Egzita.