latinica  ћирилица
22/11/2018 |  19:42 ⇒ 23:42 | Autor: RTRS

Konsultacije za sastav nove Vlade Srpske (FOTO)

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković počeo je konsultacije s političkim partijama.

Danas je razgovarao s predstavnicima SNSD-a, DNS-a, Ujedinjene Srpske, NDP-a i Socijalističke partije. O konkretnoj raspodjeli resora ili o imenima budućih ministara, nije razgovarano, a učesnici konsultacija poručuju da bi Vlada trebalo da bude formirana u skladu s rezultatima proteklih opštih izbora.

Delegacija SNSD-a, predvođena predsjednikom stranke, Miloradom Dodikom, prva je stigla na razgovor kod mandatara. Zaključeno je da je SNSD ostvario najveći izborni uspjeh i da to mora biti važan kriterijum prilikom formiranja nove Vlade. Razgovarano je i o njenoj reorganizaciji, a izraženo je zadovoljstvo zbog postignute budžetske i fiskalne stabilnosti koja će omogućiti da predviđeni reformski programi budu neometano nastavljeni.

- Republika Srpska u 2019. u odnosu na samo ovu godinu imaće manje 250 miliona obaveza po osnovu anuiteta za dospjele kredite vezano za obaveze do 1992. i poslije - rekao je Dodik.

On je istakao da će to stvoriti okolnosti koje će omogućiti da budžet Republike Srpske funkcioniše na daleko bolji način.

Za razliku od SNSD-a, u čijoj su delegaciji, osim Dodika, bili i Zoran Tegeltija i Slavko Mitrović, DNS je predstavljao samo predsjednik stranke, Marko Pavić. Nakon sastanka, poručio je da DNS podržava Viškovića i ostaje privržen koalicionom sporazumu, te da posljednje turbulencije unutar DNS-a ne bi trebalo da utiču na formiranje Vlade.

Pavić, Višković i Karan (Foto: RTRS)

- Meni je lično drago da se ostalo pri koaliconom sporazumu. Kada je riječ o izboru Čubrilovića za predsjednika NSRS, mi u DNS-u nismo se sa tim složili, ali o tome ćemo razgovarati unutar koalicije, sa strankama, a ne sa mandatarom - naveo je Pavić.

DNS-u bi, prema ranijim najavama, trebalo da pripadnu tri ministarska mjesta, a isto toliko i socijalistima.

Konsultacije Viškovića sa predstavnicima SP (Foto: RTRS)

U Vladu će, prvi put, ući Ujedinjena Srpska i NDP, koji bi trebalo da dobiju po jedno ministarsko mjesto.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je nakon konsultacija da Srpska treba da ima modernu, mladu i brzu Vladu sačinjenu od stručnog kadra. On je istakao da nije razgovarano o kadrovskim rješenjima, već da kadrovske, partijske i lične stvari budu stavljene u drugi plan s ciljem podrške ovakvom konceptu Vlade.

Ujedinjena Srpska kod Viškovića (Foto: RTRS)

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić potvrdio je da će ova stranka u novoj Vladi imati jedno ministarsko mjesto. On je naveo da nije razgovarano o imenima, niti o resorima, već o principima, dodajući da će član buduće vlade iz NDP-a biti reprezentativan i da će svojim radom pokazati da je to rješenje kakvo traži društvo.

Višković-Čavić (Foto: RTRS)

Preostalih osam ministarskih pozicija pripašće SNSD-u. A zahvaljujući komotnoj skupštinskoj većini, Vlada bi trebalo da bude formirana već oko 10. decembra, kaže predsjednica Republike, Željka Cvijanović.

- Namjeravali smo to da uradimo odmah na početku decembra, ali s obzirom na raspored sjednica Narodne skupštine i tu proceduru, mislim da će to biti negdje oko 10. decembra - kaže Cvijanovićeva.

Mandatar Radovan Višković sutra bi trebalo da razgovara i s predstavnicima ostalih parlamentarnih stranaka, koje nisu dio skupštinske većine.