latinica  ћирилица
22/11/2018 |  19:51 ⇒ 19:52 | Autor: SRNA

Usvojen plan aktivnosti Programa ekonomskih reformi 2019-2021. godine

Savjet ministara usvojio je danas plan aktivnosti Programa ekonomskih reformi BiH za period 2019-2021. koji je poboljšana verzija Ekonomskog i fiskalnog programa koji su podnosile zemlje potencijalni kandidati za članstvo u EU.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Pred BiH se nalazi zadatak izrade programa ekonomskih reformi za period 2019- 2021. godina koji sadrži srednjoročni makroekonomski okvir i okvir fiskalne politike, uključujući i fiskalne mjere, te sveobuhvatan program strukturnih reformi s ciljem poboljšanja rasta i konkurentnosti zemlje.

Program ekonomskih reformi treba da bude dostavljen Evropskoj komisiji do kraja januara 2019. godine, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Direkcija za ekonomsko planiranje zadužena je da kao koordinator za Program ekonomskih reformi BiH za period 2019-2021. godinu na nivou BiH, u saradnji sa entitetskim koordinatorima, sprovede plan aktivnosti i pripremi dokument.

Savjet ministara usvojio je i informaciju o održavanju trećeg sastanka Pododbora za transport, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj između EU i BiH, koji će biti održan 13. decembra u Briselu.

U vezi s tim, na današnjem sastanku usvojen je dokument za diskusiju i data saglasnost na prijedlog sastava delegacije BiH.

Direkcija za evropske integracije zadužena je da, u saradnji sa nadležnim institucijama u BiH, sprovede sve preostale pripremne radnje za održavanje trećeg sastanka Pododbora.

Usvojen je i srednjoročni program rada Savjeta ministara BiH za period 2019- 2021, uz korekciju u dijelu koji se odnosi na sprovođenje mjera u sektoru pravde.

Srednjoročni program rada Savjeta ministara obuhvata pregled srednjoročnih ciljeva sa pokazateljima praćenja čijom će realizacijom 56 institucija, koje za svoj rad odgovaraju Savjetu ministara, doprinijeti ostvarenju opštih i strateških ciljeva koji su identifikovani u dokumentu "Strateški okvir za BiH".

Dokument je sačinjen na osnovu podataka koje su dostavile nadležne institucije, a za koje su u Aneksu jedan - Akcioni plan srednjoročnog programa rada Savjeta ministara BiH, iskazani programi, pokazatelji praćenja po godinama, te procjena ukupnih troškova razvrstana po izvorima finansiranja za naredni trogodišnji period.

Aneks dva daje pregled zakona i drugih propisa i razvojno-investicionih projekata, dok je Aneksom tri dat prikaz ukupnih potrebnih finansijskih sredstava i izvora finansiranja za realizaciju planiranih srednjoročnih ciljeva.

Opšti principi razvoja povezani su sa strategijom "Evropa 2020" i strategijom "Јugoistočna Evropa 2020" kroz principe razvoja - integrisan, pametan, održiv, inkluzivni rast i princip upravljanja u funkciji rasta.