latinica  ћирилица
22/11/2018 |  20:21 | Autor: RTS

Stefanović: Situacija mirna, nema razloga za uznemirenost

Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović kaže da je ranije tokom dana bilo kretanja specijalnih jedinica ROSU, kao i drugih jedinica kosovskih zaštitnih snaga, i dodaje da je sada situacija na Kosovu mirna.
Nebojša Stefanović (foto: Grad Bijeljina) -
Nebojša Stefanović (foto: Grad Bijeljina)

Nebojša Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da Srbija prati situaciju na terenu kako bi na vrijeme upozorila ljude šta da rade ako bude problema.

Situacija je sada, kaže, mirna i nema razloga za uznemirenost stanoviništva.

"Bio sam prisutan dok je predsjednik Srbije razgovarao sa ljudima sa KiM. Oni moraju da uđu u zaštitu svojih prava, oni ne žele da sve ovo prođe mimo njih bez njihove reakcije. Hoće da se bore za svoje interese i da konzumiraju robu iz centralne Srbije. Imaju podršku svoje države da neće biti zaboravljeni i ostavljeni", poručio je ministar unutrašnjih poslova.

Srbija na KiM su, kaže ministar, svjesni da ulaze u tešku borbu i da će imati bezbjednosne izazove.

"To je jedini način da zaštite prava i da ostanu tamo. Drugačije neće moći da žive na Kosovu", napominje Stefanović.

Ukazuje da su bezbjednosne snage Srbije ranije tokom dana registrovale pokrete jedinice ROSU, ali i drugih jedinica kosovskih zaštitnih snaga.

"Imali smo razne jedinice koje su se pomjerale iz svojih kasarni i koje su se stacionirale u južnoj Mitrovici i blizini. Neke snage su upućene i na administrativnu liniju između centralne Srbije i Kosova", naveo je Stefanović dodajući da je "situacija složena".

Komentarišući navode da je Priština povećala takse zato što Kosovo nije primljeno u Interpol, Stefanović ukazuje da je Priština treba da prihvati činjenicu da je odluka donijeta na osnovu međunarodnog prava.

"Očekujem od zapadnih država da prihvate ono što je odluka Interpola i da rezolucija UN mora da se poštuje. Srbija, na kraju krajeva, ima obavezu da štiti svoju teritoriju", napominje ministar Stefanović.

Poručuje da će Srbija nastaviti da se bori za sebe: "Bilo kakav odnos snaga u svijetu ne može da spriječe Srbiju da se bori za svoj narod".