latinica  ћирилица
22/11/2018 |  22:40 | Autor: SRNA

Dačić: Kosovske snage donosile naoružanje u Јužnu Mitrovicu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da Srbija ima jasne dokaze da su kosovske snage donosile danas naoružanje i municiju u južnu Mitrovicu, podsjećajući na garanciju Kfora u vezi sa pristupom bilo kakvih kosovskih oružanih snaga sjeveru Kosova.
Ivica Dačić (Foto: Kurir) -
Ivica Dačić (Foto: Kurir)

- Danas je bila izjava Kfora da nije bilo pokreta, a /predsjednik Srbije Aleksandar/ Vučić je rekao da je bilo. Tačno je da nije bilo pokreta na sjeveru, ali šta su tražile te snage u južnoj Mitrovici gdje su donosile naoružanje i municiju, za šta mi imamo jasne dokaze? Zbog čega su tu došle? Šta je ta demonstracija? - upitao je Dačić.

On je za RTS rekao da neki u Srbiji kažu - eto vidite, Kfor je, ipak, demantovao Vučića.

- Pa da li vi više vjerujete kosovskim službama ili Kforu, ili vjerujete srpskim bezbjednosnim službama koje imaju takve informacije? - upitao je on.

Dačić je istakao da Beograd razmatra svaku informaciju veoma ozbiljno i da svakoga upozorava da je zadatak međunarodnog prisustva da spriječi ovakve mjere Kosova na ekonomskom planu, ali i svaku destabilizaciju.

- Prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma u sjedištu NATO-a je zagarantovano da Kfor neće dozvoliti bilo kakvim kosovskim oružanim snagama pristup sjeveru Kosova bez njihove saglasnosti i bez obavještavanja čelnika sprskih opština - naveo je Dačić.