latinica  ћирилица
23/11/2018 |  19:35 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Zastava Republike Srpske u Predsjedništvu BiH!

Novoimenovani ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević uručio je akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u zgradi Predsjedništva, u kojoj je prvi put u zvaničnim ceremonijama bila istaknuta i zastava Republike Srpske.

Uz Dodikovo izraženo zadovoljstvo što prvo akreditivno pismo prima upravo od ambasadora Srbije, naglašena su očekivanja o još uspješnijoj bilaterlnoj i prijateljskoj saradnji.

Zavijorila se trobojka Republike Srpske u ulici Maršala Tita! Ispred kabineta srpskog člana Predsjedništva i u svečanom salonu tokom službene ceremonije. Prvi put u istoriji i simbola! I Predsjedništva! U arhiv odlazi dosadašnja retrogradna praksa neisticanja i neuvažavanja znamenja Srpske u Sarajevu. I uspostvalja se nova, kaže predsjedavajući, prema kojoj će u svim radnim i svečarskim prostorijama u kojima će on djelovati, srpska trobojka imati svoje mjesto.

- Јa tražim da bude tamo gdje sam ja. Ne sporim da se istakne zastava BiH, ali isto tako mora da bude i zastava Republike Srpske i srpskog naroda. Ona je legitimna i legalna. Vi znate da je Ustavni sud BiH razmatrao odluku o simbolima i rekao da je zastava Republike Srpske legalna i da ne vrijeđa nikoga - rekao je Dodik.

Ali, ipak, uvrijedila je druga dva člana Predsjedništva. Srpska trobojka im kao fatamorgana. Združeno su odmah reagovali saopštenjem. A Šefik DŽaferović, čak, i vanrednom pres konferencijom.

- Dodik je povrijedio Zakon o zastavi BiH, tako što je u svečani salon protivno zakonu unio zastavu entiteta Republika Srpska. Prema Zakonu o zastavi, na mjestima na kojima se predstavlja BiH mogu da stoje samo simboli BiH i nikakvi drugi - tvrdi DŽaferović.

"Revnosni" DŽaferović pozva se na zakon prema kojem Savjet ministara BiH ima tek tri ministarstva, a ne devet. Na isti, koji je davne 1998. godine ispisao tadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendorp i koji isticanje zastave BiH na zgradi Predsjedništva precizno definiše. I neprecizno u njenoj unutrašnjosti!

Slično je reagovao kada je onomad u parlamentarnim klupama pokrenuta inicijativa da se trobojka zavijori u salama Predstavničkog i Doma naroda. Inicijativa koja tada nije prošla. Ali od koje predlagači neće odustati.

Staša Košarac (SNSD) je u julu ove godine istakao:"Mi imamo legitimno pravo da ostvorimo pitanje i pozicioniranja zastave Republike Srpske u institucijama BiH, kao i zastave Federacije BiH, ako je ima i Distrikta Brčko".

Demokratska evropska parlamentarna praksa upravo takvu tradiciju baštini – da s ponosom ističe sve svoje sastavne cjeline, a Republika Srpska, FBiH i Distrikt Brčko jesu ustavne cjeline državne zajednice Bosne i Hercegovine. No, tu praksu, naprasno su zaboravile, sve sarajevske "demokrate". Ali, srpska trobojka nakon skoro četvrt vijeka našla se u objektu Predsjedništva! Da li će i na Marijin dvoru - u zgradi zajedničkih nam institucija!?