latinica  ћирилица
25/11/2018 |  10:49 ⇒ 10:55 | Autor: SRNA

Nema sporazuma o migrantima između SAD i Meksika

Novi meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard rekao je danas da razgovori o načinu rješavanja problema sa migrantima koji putuju ka SAD i dalje traju, uprkos izvještajima da je dogovor postignut.
Marselo Ebrard (foto: Cuartoscuro) -
Marselo Ebrard (foto: Cuartoscuro)

Ebrard je negirao da je postignut sporazum kojim je predviđeno da azilanti u Meksiku čekaju obradu njihovih zahtjeva pred sudovima u SAD.

Njegovi komentari kontradiktorni su poruci koju je na društvenoj mreži "Tviter" objavio američki predsjednik Donald Tramp.

Tramp je naveo da migranti neće moći ući u SAD sve dok ne budu odobreni njihovi zahtjevi za azil.

"Migrantima na južnom graničom prelazu neće biti dozvoljen ulaz u SAD sve dok zahtjevi pojedinačno ne budu odobreni pred sudom. Neće biti `oslobađanja` u SAD. Svi ostaju u Meksiku", navodi Tramp.

Kontradiktorna saopštenja objavljena su i nakon pisanja "Vašington posta" da su se meksički zvaničnici saglasili da će migrantima dozvoliti ostanak u Meksiku dok traje proces obrade njihovih zahtjeva u SAD.

Međutim, Ebrard koji na dužnost šefa meskkičke dipomatije dolazi 1. decembra kada vlast preuzme administracija novog predsjednika Andresa Manuela Lopez Obradora kaže da SAD tek treba da pošalju "određen prijedlog" o tome kako rješavati navedeno pitanje.

Novi ministar unutrašnjih poslova Olga Sančet Kobrero izjavila je da sporazum nije postignut iako je "Vašington post" citirao da je to "kratkoročno rješenje" za karavan sa migrantima.

Više hiljada migranata, uključujući žene i djecu, trenutno se nalaze na američko-meksičkoj granici nakon što su prešli put duži od 4.000 kilometara iz centralne Amerike. Oni tvrde da bježe od krivičnog gonjenja, siromaštva i nasilja u matičnim državama Hondurasu, Gvatemali i Salvadoru.