latinica  ћирилица
25/11/2018 |  15:35 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Sve više farmi muznih krava izgrađenih po najsavremnijim standardima

Na području Republike Srpske sve je više farmi muznih krava izgrađenih po najsavremnijim standardima. Takva je i farma Jove Stevića iz Dobrinje, kod Modriče, na kojoj se pored proizvodnje mlijeka, posebno vodi računa o humanom držanju stoke, jer je farma poluslobodnog tipa.

Na farmi 70 grla trenutno je 20 krava u izmuži i one dnevno daju oko 400 litara mlijeka visokog kvaliteta. Nakon jutarnje izmuže krave se puštaju na slobodan prostor. Kako kažu u resoru stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, dobre poljoprivredne prakse sve više vode računa o dobrobiti životinja i humanom odnosu prema njima. 

"U ovakvim uslovima ova grla su zdravija, mislim na zdravlje nogu i vimena. Na ovoj farmi nema problema sa reprodukcijom, životinje su srećne ,a cilj nam je pored visoke proizvodnje da obezbijedimo što humanije uslove dražanja grla", istakla je Radmila Cvijić iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Stevići imaju podršku resornog ministarsta u vidu podsticaja i subvencija, kao i odličnu saradnja sa stručnom savjetodavnom službom. Na farmi se vodi računa o svakom detalju bilo u štali ili u ispustu. Štala je proširena za duplo ove godine, a na površini od pet hektara izgrađeni su svi potrebni uslovi za slobodno kretanje stoke u bilo kakvim vremenskim uslovima.

Ovaj način držanja krava omogućava duži niz godina u eksploataciji. Kako kažu u resoru za stručne usluge krave simentalske rase u prosjeku traju do pet laktacijaja, a na farmi Stevića je produžena do sedam laktacija. Visoku mliječnost krava Stevići postižu kvalitetnom ishranom, koju sami proizvode.