latinica  ћирилица
26/11/2018 |  16:28 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Poskupljuju li nekretnine u Srpskoj?

Nekretnine u Republici Srpskoj poskupljuju. Najskuplja je Banjaluka, gdje cijena kvadrata stana u novoj gradnji dostiže i tri hiljade maraka, a slično je i u ostalim gradovima Srpske.

Kao razlog za poskupljenje navedena je velika tražnja, ali i nedostatak građevinskih radnika.

Djeluje nevjerovatno, ali za kupovinu stana u Banjaluci neophodan je isti novac kao za kupovinu nekretnine u Budimpešti. Ukoliko želite stan u centru Banjaluke, moraćete da izdvojite i do tri hiljade maraka za kvadrat, mada i stanovi na periferiji ne zaostaju.

- Kada govorimo o takvim cijenama, uvijek govorimo o stanovima manje kvadrature, dakle o stanovima ispod 50 kvadrata, pa čak i manje. Cijene su trenutno krajnje nelogične i nesrazmjerne životnom standardu - kaže Stanislava Ligka, agent za prodaju nekretnina iz Banjaluke.

Kupovina stambenog prostora postala je noćna mora i za većinu kupaca u Prijedoru, gdje je cijena za kvadrat već dostigla 1.600 maraka, a prema procjenama i dalje će rasti. Mirjana Šodić sa suprugom mjesecima je tragala za stanom. Na kraju, ipak su uspjeli da ga kupe po povoljnoj cijeni u zgradi.

- U pitanju je manja zgrada, sa dva tri stana. Stan je manji, oko 58 kvadrata u jednoj lijepoj, prigradskoj zoni - kaže Mirjana.

Rast cijena u odnosu na prethodni period vidljiv je u Bijeljini, ali i Trebinju, gdje je u zavisnosti od lokacije, cijena kvadrata stana u novogradnji i do 2.200 maraka.

- Cijenu diktira kvalitet gradnje ali i lokacija na kojoj se prave stanovi - pojašnjava Mirko Stanković, agent za prodaju nekretnina Trebinje.

Agent za nekretnine iz Bijeljine Željko Despotović napominje da je potražnja dobra, a traže se uglavnom manji stanovi i dodaje da ima kupaca i za veće stanove.

Osim kvalitetnije gradnje i enormne potražnje za stanovima, glavnih razloga za povećanje cijene, investitori ističu još jedan problem koji će u buduće sasvim sigurno uticati na dodatna poskupljenja kvadrata novih stana.

- Mnogi majstori odavde odlaze u evropske gradove, tako da se ljudi iz penzije vraćaju da obavljaju određene zanatske poslove, samim tim dolazi i do porasta dnevnica, što takođe diktira i cijene kvadrata stanova - poručuje Dragan Gruban, agent za prodaju nekretnina Prijedor.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, novi stanovi su najskuplji u Banjaluci i Trebinju, dok su najjeftiniji u Doboju i Istočnom Sarajevu.

Takođe, gotovo neznatan broj stanovnika Srpske odlučuje se za kupovinu kuće, dok se oni sa plićim džepom odlučuju za kupovinu i osposobljavanje stanova u staroj gradnji.