latinica  ћирилица
26/11/2018 |  19:07 ⇒ 27/11/2018 | 07:40 | Autor: RTRS

Na srpske proizvode carine od 100 odsto, na albanske nula!

Vlade Albanije i samoproglašenog Kosova održali su zajedničku sjednicu u Peći i dogovorili da za šest mjeseci smanje carine, a u kratkom roku ih i potpuno ukinu.

Zvanična Tirana podržala je mjere Prištine, odnosno uvođenje carina od 100 odsto na srpske proizvode. Istovremeno, nakon prošlonedeljnog hapšenja četiri lica, policija samoproglašenog Kosova, danas je uhapsila i sekretaricu ubijenog Olivera Ivanovića pod optužbom da je pomagala u njegovoj likvidaciji.

Nakon zajedničke sjednice vlada takozvanog Kosova i Albanije, albanski premijer Edi Rama rekao je da Priština i Tirana idu ka potpunom ukidanju carina. Nije mu bilo dovoljno što je predsjedniku Vlade u Prištini Ramušu Haradinaju dao nalog da počne izradu "zajedničke strategije ujedinjenja Albanaca do 2025", nego je Srbiju dodatno provocirao izjavom da je agresivna prema Albancima i gestikulacijom pri zajedničkom fotografisanju.

- Srbija ne bi trebalo da koristi dva lica, jedno sa Kosovom i jedno sa Albanijom. Ovo je neprihvatljivo. Srbija nije žrtva, Kosovo je žrtva. Albanija i Kosovo će ići ruku pod ruku kao dva ponosna orla - kaže Rama.

- Mogu vam reći da smo na pravom putu ka jedinstvenom ekonomskom tržištu između Kosova i Albanije - tvrdi Ramuš Haradinaj, predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova.

Rama je podržao povećanje takse na srpsku robu za sto odsto, uz uvođenje nulte stope za albanske proizvode na Kosmetu. Nije se dugo čekalo na reakciju zvaničnog Beograda. Za potpredsjednicu srpske Vlade Zoranu Mihajlović i šefa diplomatije Ivicu Dačića dileme nema - Rama je u Peći najavio stvaranje velike Albanije. Za ministra trgovine Rasima Ljajića, Ramina izjava o carinama na srpske i njihovo ukidanje na albanske proizvode je politički šou i obmanjivanje građana.

- Ovo je nešto što ne odlikuje moderni svijet i nešto što ima samo na Kosovu. To su lutke, to su lutke kojima upravlja neko sa strane - napomilje Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

-Okreni-obrni, ovdje je opet na potezu EU. Ovi potezi su potpuno neprihvatljivi i predstavljaju urušavanje svega što smo od 2006. i uvođenja CEFT-e dogovorili - smatra Ljajić.

I dok su Albanci zasjedali u Peći, na sjeveru na Kosmetu održana je još jedna sjednica Kriznog štaba, koji je je najavio da će Srbi sutra u podne ponovo održati proteste.

- Niko od učesnika protesta ne smije da nasjedne ni na jednu provokaciju sa strane - ističe Igor Simić, potpredsjednik "Srpske liste".

Zbog odluke vlasti u Prištini, Srbi strahuju od humanitarne katastrofe. Zaliha hrane i lijekova još ima, a danas je dopremljena i nova pošiljka. To, međutim, nije ni izbliza dovoljno za popunu rezervi Kliničkog centra u Mitrovici.

- Preduzimamo sve potrebne mjere i za sada ukazujemo adekvatnu dravstvenu zaštitu, ali ako se ovakvo stanje nastavi, sigurno će biti problema - pooručio je Milan Ivanović, direktor Kličinko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica .

Nešto prije početka sjenice Kriznog štaba Srba sa sjevera Kosmeta, albanska policija je uhapsila Silvanu Arsović, sekretaricu ubijenog Olivera Ivanovića.

Saopšteno je da je, navodno, pomagala u likvidaciji, i da će u pritvoru u Prištini provesti najmanje 48 časova.