latinica  ћирилица
26/11/2018 |  20:08 ⇒ 20:42 | Autor: SRNA

FSB: Ukrajinski brodovi djelovali prema naredbi Kijeva

Ruska Federalna služba bezbjednosti objavila je večeras pregled događaja u Kerčkom moreuzu 25. novembra, ističući da su tri ukrajinska broda ušla u teritorijalne vode Rusije prema direktnoj naredbi Kijeva.
Pripadnici FSB (foto: © Sputnik/ Igor Zarembo) -
Pripadnici FSB (foto: © Sputnik/ Igor Zarembo)

FSB je saopštila da su tri broda ukrajinske mornarice, "Berdjansk", "Nikopolj" i "Јani kapu", kršeći članove 19 i 21 Konvencije UN o pomorskom pravu, prešla rusku granicu na moru 25. novembra i ušla u privremeno zatvoreno područje teritorijalnih voda Rusije. Oni su se kretali iz Crnog mora ka Kerčkom moreuzu", navodi se u saopštenju FSB.

FSB navodi da su ukrajinski brodovi načinili opasne manevre, nakon što su ignorisali hice upozorenja ispaljene prema njima kako bi ih zaustavili.

Takođe, još jedna grupa brodova kretala se u pravcu Kerčkog moreuza iz luke Berdjansk na Azovskom moru, navodi FSB, prenosi "Sputnjik".

Ukrajinski brodovi nisu uputili unaprijed zahtjev za prolaz kroz Kerčki moreuz, saopštila je večeras ruska Federalna služba bezbjednosti.

"Kada se grupa brodova ukrajinske mornarice približila ruskoj državnoj granici patrolni brod ih je obavijestio o proceduri prelaska granice i pravilima plovidbe kroz kanal Kerč-Јenikale, a koju ukrajinski brodovi nisu ispoštovali", navodi se u saopštenju.

FSB podsjeća da je potrebno podnijeti zahtjev za prolaz 48 sati unaprijed i dobiti potvrdu četiri sata unaprijed, što ukrajinski brodovi nisu učinili.

"Komandanti ukrajinske mornarice odgovorili su da njihova grupa nije planirala da pređe državnu granicu Ruske Federacije i nije planirala da prolazi kroz Kerčki moreuz", navodi se u saopštenju FSB-a, prenosi "Sputnjik".