latinica  ћирилица
27/11/2018 |  07:15 ⇒ 16:52 | Autor: RTRS

Višković nastavio konsultacije (FOTO)

Mandatar Radovan Višković nastavio je danas u Banjaluci konsultacije za sastav nove Vlade Republike Srpske.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je da mandatar za sastav nove vlade Srpske Radovan Višković ima punu podršku nacionalnih manjina.

"Iznijeli smo svoja viđenja što se tiče sastava nove vlade Republike Srpske i mandatar ima punu podršku Saveza nacionalnih manjina", rekao je Rover danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa mandatarom.

Rover je naveo da je na sastanku bilo govora i o stvarima koje treba popraviti kada je riječ o nacionalnim manjinama, ističući da je uvjeren da će Savez biti dobar saradnik nove vlade Republike Srpske.

Prethodno je mandatar održao sastanak sa predstavnicima Unije studenata Republike Srpske i Omladinskog savjeta Republike Srpske na kojem je razgovarano o programu i strateškim ciljevima nove Vlade. sa osvrtom na pitanja koja se tiču položaja mladih i studentske populacije.

Sagovornici su ocijenili da studenti i mladi predstavljaju najvažniji resurs Republike Srpske, te da će Vlada Srpske nastaviti da uvažava njihove stavove i mišljenja pri kreiranju razvojnih planova i programa, a kao jedan od prioriteta za realizaciju izdvojeno je uvezivanje privrede, odnosno potreba tržišta rada, sa obrazovnim sektorom.

Višković je istakao da stabilan ekonomski rast i razvoj privrede ostaju strateški ciljevi Vlade, te da će pažnja biti posvećena podršci razvoju preduzetništva i inovativnosti, s ciljem povećanja konkurentnosti i stvaranja uslova za zapošljavanje mladih, sa posebnim fokusom na realni sektor.

Predstavnici Unije studenata i Omladinskog savjeta izrazili su zahvalnost na dobroj saradnji sa institucijama Srpske i resornim ministarstvima u Vladi.

Višković sa predstavnicima Unije studenata i Omladinskog savjeta (Foto: RTRS)

Mandatar je danas održan sastanak i sa predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Na sastanku je ocijenjeno da povećanje agrarnog budžeta u prethodnom periodu, kao i redovnost isplate podsticaja za poljoprivrednike, predstavljaju važan aspekt podrške poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj, te da je, kroz odgovarajuće mjere, potrebno djelovati u pravcu dodatne zaštitite domaće poljoprivredne proizvodnje.

Višković sa predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednih proizvođača (Foto: RTRS)

Poljoprivredni proizvođači su istakli da nisu zadovoljni dosadašnjom saradnjom sa zajedničkim institucijama u BiH u čijoj je nadležnosti zaštita domaće proizvodnje i da očekuju da će u narednom periodu biti ostvarena bolja saradnja, prohodnost i razumjevanje po ovim pitanjima.

Višković je naglasio da je zaštitita domaće poljoprivredne proizvodnje strateški važna, te da bi se u narednom periodu trebalo raditi na razvojnim projektima i uvezivanju ključnih sektora, te restruktuiranju poljoprivrede u cilju postizanja što boljih efekata od poljoprivredne proizvodnje u Srpskoj.

Višković se prethodno sastao sa predstavnicima Saveza opština i gradova Republike Srpske. Delegaciju Saveza predvodio je predsjednik ove organizacije Ljubiša Ćosić, a prisustvovali su i gradonačelnici Banjaluke i Prijedora Igor Radojičić i Milenko Đaković. 

Na sastanku je razgovarano o procesu formiranja izvršne vlasti i izraženo je uvjerenje da će nova Vlada biti konstituisana u predviđenom roku. Ocijenjeno je da je komunikacija između lokalnih i republičkih vlasti u prethodnom periodu bila dobra, te da će se nastaviti sa aktivnostima na dodatnom unapređenju partnerskog odnosa koji je od presudnog značaja za razvoj i unapređenje uslova života svih građana u Srpskoj.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnim temama i određenim zakonskim rješenjima koji se tiču lokalnih zajednica, kako bi se u narednom periodu zajednički definisale odgovarajuće mjere, naročito kada je riječ o podršci razvoju privrednih aktivnosti i otvaranju novih radnih mjesta u gradovima i opštinama širom Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Višković sa predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednih proizvođača (Foto: RTRS)

Iz Saveza opština i gradova podržali su mandatara i poručili da Vladu i u narednom periodu vide kao glavnog partnera u kreiranju novih zakona i stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta u lokalnim zajednicama.

Ćosić je rekao da će opštine i gradovi Srpske sa budućom Vladom i Narodnom skupštinom raditi na izmjeni određenih zakona, među kojima su oni o šumama, protivpožarnoj zaštiti, lokalnoj upravi i samoupravi, te budžetskom sistemu.

- Razgovarali smo i o javnim preduzećima na prostoru naših lokalnih zajednica koja su danas u problemima poput stečaja, a građani očekuju određene odgovore i rješenja da ona budu transformisana i da profunkcionišu - naveo je on.

Višković je izrazio zadovoljstvo zbog podrške koju je Vlada u prethodnom periodu uputila gradovima i opštinama širom Srpske kroz realizaciju kapitalnih projekata, te izrazio uvjerenje da će se implementacija značajnih razvojnih programa, u saradnji lokalnim zajednicama, nastaviti i u budućnosti.

Višković je juče održao konsultativne sastanke sa predstavnicima Udruženja penzionera i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.