latinica  ћирилица
27/11/2018 |  07:46 ⇒ 12:59 | Autor: RTS

U Kosovskoj Mitrovici protest Srba; ostavke čelnika opština

U Kosovskoj Mitrovici je u toku miran protest Srba povodom uvođenja taksi na proizvode iz centralne Srbije od strane Prištine.
Čelnici opština sa sjevera KiM - Foto: TANЈUG
Čelnici opština sa sjevera KiMFoto: TANЈUG

Nakon vanrednih sjednica skupština opština sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, čelnici Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana podnijeli ostavke zbog kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba. Organi prištinske administracije na sjeveru Kosova i Metohije od danas, dakle, više ne postoje. Komunikacija sa privremenim institucijama u Prištini se prekida. Sudovi u ovim mjestima obustavili rad.

Dalje funkcionisanje lokalne samouprave po prištinskom sistemu na Kosova i Metohije obustavlja se, organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati a lokalne skupštine se neće sastajati.

Ova odluka je konačna i ostaće na snazi sve do potpunog povlačenja svih diskriminatorskih mjera Prištine.

Na današnjim vanrednim sjednicama u četiri srpske opštine razmatrala se trenutna političko-bezbjednosna situacija.

Ostavke su podnijeli gradončelenik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, predsjednik opštine Leposavić Zoran Todić, predsjednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović, predsjednik opštine Zvečan Vučina Јanković.

U obrazloženju svoje ostavke, Goran Rakić je naveo da je razlog kontinuirana institucionalna represija koju sprovode kosovske institucije iz Prištine, kao i ugrožavanje ljudskih prava srpskog naroda.

Stevan Vulović, koji je podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Zubinog Potoka, rekao je za RTS da će tražiti od predsjednice parlamenta da raspiše izbore po srpskom sistemu.

Ovim postupkom, kaže, pokazuje da je sa srpskim narodom. "Ovih pet godina trpili smo torture i od međunarodne zajednice i od privremenih kosovskih institucija. Sve ima kraj pa i to", rekao je Vulović.

Četiri srpske opštine usvojile su deklaraciju o prekidu svih institucionalnih odnosa sa privremenim institucijama u Prištini, javljaju izveštači RTS-a.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić potvrdio je ranije da će svi gradonačelnici četiri srpske opštine podnijeti ostavke, o čemu su ga oni i obavijestili.

"Ni skupštine opština, ni bilo koji drugi organi, neće funkcionisati sve do povlačenja diskriminatorskih mjera i prestanka kršenja ljudskih prava", rekao je ranije Đurić za televiziju Hepi.

Kako saznaje RTS, sud u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposavću, i sve sudije i radnici tih sudova prestali su sa radom danas u 9 sati, solidarišući se sa građanima i protestima koji su organizovani zbog mjera Prištine i kršenja ljudskih prava Srba na KiM.

Vlade Albanije i samoproglašenog Kosova održali su juče zajedničku sjednicu u Peći i dogovorili da za šest mjeseci smanje carine, a u kratkom roku ih i potpuno ukinu.