latinica  ћирилица
29/11/2018 |  07:33 ⇒ 15:43 | Autor: RTRS

Dodik u Sankt Peterburgu otvara Trgovinsko predstavništvo Srpske

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prisustvovaće Sveslovenskom forumu i s vršiocem dužnosti gubernatora Sankt Peterburga, Aleksandrom Beglovom, otvoriti Trgovinsko predstavništvo Republike Srpske u ovom gradu.
Milorad Dodik (Foto:www.gov.spb.ru) -
Milorad Dodik (Foto:www.gov.spb.ru)

Dodik je odlikovan u Sankt Peterburgu značkom zasluga za taj ruski grad. Odlikovanje mu je uručio Beglov, koji je istakao da će saradnja Srpske i Sankt Peterburga biti nastavljena u svim oblastima - ekonomiji, obrazovanju, zdravstvu, omladinskoj politici.

Dodik je izrazio nadu da će se saradnja Srpske i Sankt Peterburga razvijati intenzivno.

U saopštenju se navodi da su dvije strane dogovorile da produže tradiciju sumiranja rezultata zajedničkih akcija na svakih pola godine.

Dodik i Beglov (Foto:www.gov.spb.ru)

- Sankt Peterburg izuzetno cijeni prijateljske i partnerske odnose sa Republikom Srpskom i namjerava da nastavi saradnju - izjavio Beglov.

Beglov je čestitao Dodiku pobjedu na izborima.

Zahvalio mu je za aktivno promovisanje saradnje Peterburga i Srpske i uručio mu Značku zasluga Peterburga.

Dodik i Beglov (Foto:www.gov.spb.ru)

U saopštenju se navodi da su na sastanku razmotreni veliki zajednički projekti.

Podsjeća se da je uspostavljena redovna razmjena poslovnih misija, da se zajednički obilježavaju događaji i sastanci specijalista.

Dodik i Beglov (Foto:www.gov.spb.ru)

Specijalisti iz Peterburga učestvovali su na otvaranju Hirurške klinike u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gdje su izveli pokaznu operaciju i konsultacije, dodaje se u saopštenju.

Danas će u uzvratnu posjetu Peterburgu doći predstavnici Univerzitetskog kliničkog centra i biće potpisan sporazum o saradnji sa Onkološkim centrom u naučnoj, praktičnoj, inovacionoj i saradnji u oblasti obuke.

Navodi se da se trenutno u Medicinskom institutu "Sergej Berezin" odvija besplatno liječenje protonskim zračenjem četvorogodišnje djevojčice iz Republike Srpske, čije je zdravstveno stanje stabilno i njen otpust planiran je u decembru.

Dodik i Beglov (Foto:www.gov.spb.ru)

Na Osmom međunarodnom partnerskom forumu "Life Sciences Invest. Partnering Russia" srpski specijalisti razgovarali su sa predstavnicima peterburških farmaceutskih preduzeća o pitanjima u vezi sa snabdijevanjem Republike Srpske ruskim vakcinama i drugim lijekovima.

U saopštenju se napominje da kompanija iz Peterburga "Rakurs-inžiniring" planira da učestvuje u izgradnji srednjih hidroelektrana na rijeci Vrbas, te da je odgovarajući sporazum već potpisan sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva Srpske.