latinica  ћирилица
01/12/2018 |  10:25 ⇒ 12:00 | Autor: SRNA

Petronijević: Stručni i naučni svijet zna da je srebrenički genocid fabrikat

Branilac više srpskih haških optuženika, advokat Goran Petronijević kaže da je kompletan naučni i stručni svijet proteklih pet-šest godina shvatio da je priča o genocidu u Srebrenici isfabrikovana.
Goran Petronijević (Foto:sputnjik) -
Goran Petronijević (Foto:sputnjik)

"Shvatili su da je definicija genocida izvrnuta kao jedna od velikih podvala srpskom narodu i to je suština", rekao je Petronijević za "Sputnjik".

Povodom Rezolucije Evropskog parlamenta kojom se od Srbije zahtjeva da "prizna genocid u Srebrenici, jer neće moći da uđe u EU", Petronijević je rekao da Srbe "istorijski ništa neće oprati ako sami budu priznali da su izvršili navodni genocid, odnosno podvalu da se od ratnog zločina pravi genocid".

Petronijević je objasnio da haška definicija genocida bez genocidne namjere ne odgovara definiciji genocida u skladu sa međunarodnim pravom.

"Pošto je međunarodna stručna javnost počela da postavlja pitanje takve haške definicije, prema kojoj praktično svaki ratni zločin može da bude genocid, njima je jedino ostalo da ovakvim pritiscima primoraju Srbiju, Srbe i Republiku Srpsku da se samooptužuju", ocijenio je Petronijević.

Govoreći o Rezoluciji Evropskog parlamenta, politikolog Јelena Vukoičić ističe da je riječ o verbalnom političkom nasilju koje intenzivno traje dugi niz godina i naglasila da je to licemjerje na koje je srpski narod navikao.

"Srbija se maksimalno pritiska upravo kako bi popustila i priznala Kosovo i omogućila mu stolicu u UN. U te pritiske spada i ono što se dešava u Crnoj Gori, u Raškoj, odnosno Sandžaku, kao i pritisci na Srbe u BiH, odnosno na Republiku Srpsku. Sve bi to trebalo da pomogne da se Srbija dovede pred svršen čin", rekla je Vukoičićeva.

Ona smatra da amandman o Srebrenici, koji je dio Rezolucije Evropskog parlamenta, slovenački zastupnik Igor Šoltes nije predložio samoinicijativno, već da je bio samo nečiji "portparol".

"Ovde se Srebrenica upotrebljava da bi se taj negativni imidž Srbije stalno održavao u životu. Srebrenica, koja Zapadu i nekima u okruženju služi da bi Srbija, kao i Republika Srpska, bila brendirana kao genocidna država, svakih nekoliko godina se `izvuče iz arhive`", rekla je ona i podsjetila na sličan prijedlog britanske rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN.

Advokat Igor Šoltes koji je autor "srebreničkog amandmana" unuk je poznatog slovenačkog i jugoslovenskog komuniste Edvarda Kardelja, pišu "Večernje novosti".

Prošle godine je u Evropski parlament izabran za izvjestioca za Kosovo kada je poručio da će mu prvi radni zadatak biti da natjera ostalih pet članica EU koje to nisu uradile, da priznaju Kosovo.

"Novosti" navode da se Kosovom predano bavio i Šoltasov djed, koji je bio jedan od idejnih tvoraca Ustava 1974. godine koji je otvorio vrata raspadu Јugoslavije, što je kao posljedicu imalo kasnije nacionalističke zahtjeve Albanaca za nezavisnost. /