latinica  ћирилица
01/12/2018 |  13:44 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Galijašević: Prijetnje Dodiku mogu biti okarakterisane kao teroristički akt

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević smatra da slučaj prijetnje predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima može biti okarakterisan kao teroristički akt, ali da je problem što se pravosuđe BiH do sada nije ozbiljno bavilo pitanjima terorizma.
DŽevad Galijašević (foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
DŽevad Galijašević (foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

"Pravosuđe BiH je klasične terorističke akte stavljalo pod tepih. Mislim na ubistva vojnika, policajaca, ali i na povratnike sa sirijskog ratišta", rekao je Galijašević.

On kaže da zato nema povjerenja u pravosuđe BiH.

"Pravosuđe ne može javnost umiriti određenim kvalifikacijama. Nema sumnje da je Dodiku ugrožen život u Sarajevu zbog stvorene atmosfere i načina na koji ga mediji tretiraju. Sve ovo je rezultovalo prijetnjom iz Njemačke", dodao je Galijašević.

"Nezavisne novine" pišu da će Tužilaštvo BiH slučaj prijetnje Dodiku i njegovim saradnicima, najvjerovatnije, okarakterisati kao teroristički akt.

Prijeteći poziv kabinetu Dodika upućen je 26. novembra sa njemačkog broja. Muškarac koji se predstavio kao Ibro vrijeđao je Dodika i njegove saradnike, prijetio im smrću i govorio "da će ih sve zapaliti" zbog postavljanja zastave Republike Srpske u Dodikovom kabinetu.