latinica  ћирилица
03/12/2018 |  14:40 ⇒ 20:08 | Autor: SRNA

Za liječenje i dijagnostiku 57 djece u inostranstvu uplaćeno 1,8 miliona maraka

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu do sada je odobrio 66 zahtjeva za liječenje i dijagnostiku 57 djece u inostranstvu i za to je uplaćeno oko 1,8 miliona maraka, rekla je vršilac dužnosti direktora Fonda Јasminka Vučković.

Vučkovićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci objasnila da je riječ o 57 djece, jer je za četvoro djece nekoliko puta produžavano liječenje.

- Na obradi trenutno imamo 12 zahtjeva, tri se odnose na liječenje, a ostali na ispitivanja - dodala je Vučkovićeva.

Prema njenim riječima, na računima Fonda trenutno se nalazi oko 5,4 miliona maraka.

- Najveći iznos Fond je odobrio za transplataciju koštane srži u Njemačkoj i to oko 239.000 maraka. Djeca su upućivana u referentne zdravstvene ustanove u Njemačkoj, Španiji, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Belgiji, Rusiji, Sloveniji i Turskoj, a najčešći razlozi za upućivanje su transplatacija koštane srži, rijetki tumori, teška oboljenja i teške ortopedske intervencije - dodala je Vučkovićeva.

Ona je navela da Komisija i Upravni odbor Fonda nisu odobrili 12 zahtjeva.

Vučkovićeva je podsjetila da je više od stotinu penzionera odlučilo da doprinese liječenju djece i potpisalo izjavu čime su definisali i iznos koji će plaćati Fondu.

Ona je objasnila da sve lokalne zajednice još nisu izmirile obaveze prema Fondu, ali imaju vremena do 31. decembra.

Direktorka Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović rekla je da će ovo pozorište djeci pokloniti premijeru predstave "Medvjedić Timotej", koja govori o tome koliko ljudi jedni drugima moraju da pomažu.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje u inostranstvu oboljenja, stanja i povreda djece, osnovan je u Republici Srpskoj krajem 2017. godine, s ciljem da se u skladu sa Zakonom o Fondu solidarnosti, prikupljaju dodatna finansijska sredstva da bi se omogućila dijagnostika i liječenje djece u inostranstvu, kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, niti u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima potpisan ugovor.