latinica  ћирилица
03/12/2018 |  22:14 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

Srbija furiozno preko Grčke!

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je večeras u 10. kolu Grupe L kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo selekciju Grčke (84:61) i tako došla na prag plasmana na Mundobasket.
Raduljica u napadu (foto: FIBA) -
Raduljica u napadu (foto: FIBA)

Pred oko 5.000 gledalaca u dvorani ''Aleksandar Nikolić'', izabranici selektora Aleksandra Đorđevića su odlično ušli u meč, prije svih Јović i Raduljica i vrlo brzo Srbija je stekla prvu osetniju prednost - 12:3, pa 15:5, 19:9.

Svoj pečat nešto kasnije dali su i Vasa Micić, pa Stevan Јelovac i do kraja prve četvrtine prednost Srbije je rasla do ''plus 15'' - 29:14 na kraju prvog kvartala.

Srbija - Grčka (foto: KS Srbije)

U drugih 10 minuta ''Orlovi'' stižu i do 17 poena viška (40:23), ali finiš druge četvrtine protekao je u znaku gostiju koji su lagano topili prednost domaćina, a sve su začinili trojkom Bohoridisa uz zvuk sirene za 44:35 na poluvremenu, što je rezultat kojim su Grci mogli da budu prezadovoljni imajući u vidu sve što se dešavalo na terenu.

Na početku trećeg kvartala gosti prilaze i na ''minus sedam'' - 44:37, a nešto kasnije i na samo tri poena razlike - 49:46 i mirisalo je tada na nove probleme.

Ali, srećom, reprezentativci Srbije su uspjeli da stabilizuju igru, napravili su seriju 8:0 kojom stižu do pristojnih 57:46 i poslije toga Grcima više nije bilo povratka.

Do kraja, Srbija je rutinski odradila posao, u par navrata je stizala i od 19 poena razlike, a trojkom Јelovca u poslednjem minutu prebacila i 20 poena prednosti.

Ovo je prvi poraz Grčke u kvalifikacijama, a Srbija je upisala šestu pobjedu, na dva kola prije kraja. Teoretski, još nije obezbjeđen plasman na Svjetsko prvenstvo, ali bi očekivana pobjeda nad poslednjeplasiranom Estonijom u sljedećem kolu mogla da rješi sve dileme.

Stefan Јović je sa 22 poena bio najefikasniji u reprezentaciji Srbije, Raduljica je upisao 13, uz pet skokova, 6 asistencija, a na 13 se zaustavio i Micić.

Kod Grka Salustros i Bohoridis najefikasniji sa po 12 poena.