latinica  ћирилица
04/12/2018 |  10:18 ⇒ 11:29 | Autor: SRNA

"Ruski ekspres": Unmik sve vrijeme znao za trgovinu ljudskim organima

Medijski centar "Ruski ekspres" objavio je ekskluzivna dokumenta koja otkrivaju da je Unmik sve vrijeme znao za trgovinu ljudskim organima Srba sa Kosova i Metohije u periodu od 1998. do 2001. godine.
UNMIK - Foto: ilustracija
UNMIKFoto: ilustracija

Na svojoj "Fejsbuk" stranici "Ruski ekspres" objavio je kopiju povjerljivog izvještaja Unmikove kancelarije za nestala lica od 18. juna 2004. godine, prenosi "Sputnjik".

Iz ovog izvještaja proizlazi da je ekipa Unmikovih istražilaca i forenzičara bila na licu mjesta u "žutoj kući" u okolini Burelja na sjeveru Albanije i da je tamo prikupila određene dokaze koji su bili bitni za dalju istragu.

"Ti dokazi bili su deponovani u prostorije Kancelarije za nestala lica u Orahovcu... Tamo im se gubi svaki trag. Ali, jedno je jasno: bez obzira na izričitu molbu srpske strane da se ovi dokazi pouzdano čuvaju, razlozi za to su bespovratno nestali", navodi "Ruski ekspres".

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine podnijelo je 2008. godine zahtjev Međunarodnoj policijskoj jedinici za istraživanje ratnih zločina da budu istraženi navodi koje je bivši glavni tužilac Haškog tribunala Karla Del Ponte iznijela u svojoj knjizi.

Posebno je interesantno pismo međunarodnog tužioca Anunciate Ćaravolo u kojem ona pokušava da ubijedi srpsku stranu kako o tome ništa ne zna i da nikad nije čula ni za istragu ni za dokaze, navodi "Ruski ekspres" i dodaje da se, zahvaljujući objavljenim dokumentima, jasno vidi da je istraga detaljno sprovedena.

Prema istom izvoru, opisane su detaljno sve prostorije, prostor oko kuće i sredstva koja su upotrebljavana prilikom forezničke analize, a detaljnije forezničke analize pokazale su da su vidljivi tragovi krvi, te da je sve uredno zavedeno i fotografisano.